metafrasi banner

rehypothecation

nickel

Administrator
Staff member
Επανενεχυρίαση χρεογράφων; (Δικό μου, μην το ψάχνεις.)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και ο παλιότερος δικός μου, Δεσπότης, το ίδιο δίνει, την «εκ νέου ενεχυρίαση». Περίεργο, αλλά δεν χρησιμοποιείται η «επανυποθήκευση» (ασήμαντα ευρήματα) ενώ η hypothecation μεταφράζεται σχεδόν παντού «υποθήκευση».

Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι υποθηκεύουμε ακίνητα και ενεχυριάζουμε κινητά (τίτλους, τηλέφωνα :) ).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σωστό για την υποθήκη (hypothec), σωστό για τα ενέχυρα. Το παραπάνω λεξικό μου, όμως, αναφέρει π.χ. το hypothecation agreement (υποθηκευτικό συμφωνητικό) που αφορά π.χ. λογαριασμό διακίνησης χρεογράφων. Αλλά και στο λ. hypothecation (πέρα από τις ερμηνείες 1. υποθήκευση, 2. υποθήκη που δίνει), αναφέρει ότι στο τραπεζικό δίκαιο μερικών χωρών ο όρος αφορά τη σύμβαση ενεχυρίασης εμπορευμάτων ή τίτλων εμπορευμάτων κατά τη χορήγηση δανείου, ενώ στο ναυτικό δίκαιο ο όρος αφορά τις κάθε μορφής επιβαρύνσεις στο φορτίο του πλοίου ή, σε μερικές περιπτώσεις, και στο ίδιο το πλοίο.

Και λοιπόν; Τίποτα λοιπόν. Κουβέντα (να) γίνεται.

nickel

Administrator
Staff member
Στο διαδίκτυο έχει μπόλικα ενεχυρίαση χρεογράφων / τίτλων / αξιών. Κανένα πρόβλημα εκεί. Αλλά φαίνεται δεν βλέπουν το λόγο να το ξανακάνουν. :)

Από την άλλη, ο παραπάνω ορισμός δεν λέει «εκ νέου». Απλώς «pledging», σκέτη ενεχυρίαση δηλαδή.

Έχω την εντύπωση ότι υποθηκεύουμε ακίνητα και ενεχυριάζουμε κινητά (τίτλους, τηλέφωνα :) ).

Απολύτως ορθό! Έχω δε την εντύπωση (αλλά δεν το φωνάζω) ότι τα όχι ασήμαντα ευρήματα "υποθήκευσης κινητών" που ανέφερε και ο Δρ οφείλονται σε μεταφραστική δουλικότητα (ή μάλλον απλή πατατιά).

Καλή μού φαίνεται η "επανενεχυρίαση χρεογράφων" (ή "τίτλων"). Δεν ξέρω αν είναι απολύτως ακριβές από νομική άποψη, αλλά ουσιαστικά οι τίτλοι παραδίδονται στον δανειστή, όπως και τα ενέχυρα. Εδώ η επαναληπτικότητα ("επανενεχυρίαση") δικαιολογείται, γιατί οι τίτλοι ανήκουν στον κερδοσκόπο (συγγνώμη, συγγνώμη, στον "επενδυτή"), έχουν παραδοθεί στον χρηματομεσίτη σαν εγγύηση για την κάλυψη του "περιθωρίου" των συναλλαγών σε παράγωγα, και εκείνος με τη σειρά του τα χρησιμοποιεί σαν εγγύηση για να πάρει δάνειο από την τράπεζα.