metafrasi banner

rationalism = ορθολογισμός. religious rationalism = θρησκευτικός ορθολογισμός

unique

Member
The two minds (god and human) complement each other. The one as source of wisdom, the other as recipient of truth. And that constitutes the basis of religious rationalism.
Για κάποιο λόγο το "ορθολογισμός" δεν μου πολυαρέσει. Μάλλον κάτι σαν "συλλογιστική" σκεπτόμουν. Καμιά ιδέα;
 

unique

Member
Nickel ο λόγος που δεν μου αρέσει το «ορθολογισμός» είναι ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ αυτού που υπονοεί ο συγγραφέας και του «ορισμού» που παραπέμπεις.
Η παραπάνω πρόταση συνεχίζεται ως εξής:
«But the essential characteristic of such rationalism is that it is based not on God as the absolutely transcendent efficient Cause but rather on his revelation as formal cause of man’s spiritual and cultural life».
Η παραπομπή σου λέει ακριβώς το αντίθετο: «η αποκάλυψη έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο».
Ως γνωστόν, ο θρησκευτικός ορθολογισμός απορρίπτει τα θαύματα, και την ανάσταση και κατά συνέπεια υποβαθμίζει την αποκάλυψη μέσω προφητών και θεανθρώπων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τρελά πράματα. Οφείλεις να αποδώσεις τον όρο σωστά και σύμφωνα με κάθε κανόνα της μετάφρασης και της ορολογίας. Εδώ έχουμε μονοκούκι, μονοδιάστατες αποδόσεις. Αν κάνει λάθος ο συγγραφέας, να επιφορτιστεί αυτός την ευθύνη. Και αν ζει, να τον ρωτήσεις γιατί αποφάσισε να μας μπερδέψει. (Και δες τα πιμί σου.)
 

unique

Member
Ολόκληρο το βιβλίο είναι παλαβό γιατί βασίζεται στο "έτσι θέλω εγώ". Ο συγγραφέας του μας έχει αφήσει χρόνους. Μάλλον αυτό που εννοεί είναι "τρόπος σκέψης", "σκεπτικό".
 

unique

Member
Μάλλον πρόκειται για τον "καθαρό λόγο" (θεωρητικό) σε αντιδιαστολή με τον πρακτικό που βασίζεται στην πρόσληψη δια των αισθήσεων. Ο θεός δεν διαθέτει πρακτικό λόγο αλλά μόνο "καθαρό". Ωστόσο δεν το διακινδυνεύω και θα αφήσω τον "ορθολογισμό".
 
Κατά τη γνώμη μου κάνεις πολύ καλά, για τους λόγους που ανέφερε ο Νίκελ. Είχες όμως και μια εναλλακτική λύση: ένα συνώνυμο που ίσως θα σε προβλημάτιζε λιγότερο. Τη λογοκρατία.
 

unique

Member
Τελικά, με τη βοήθεια του Νίκελ, κατέληξα ότι με το «θρησκευτικό ορθολογισμό» δεν εννοεί το «θεολογικό ορθολογισμό» όπως το εκλάμβανα μέχρι τώρα παρασυρμένος από τον καθιερωμένο ορισμό του όρου. Εννοεί, ότι επειδή ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί μόνος του ορθά, αποκτά τον ορθό λόγο μέσω της θεϊκής αποκάλυψης ως παθητικός δέκτης. Αυτός είναι κατά τον συγγραφέα ο «θρησκευτικός ορθολογισμός του ανθρώπου», (η απόκτηση του ορθού λόγου) και όχι η απόρριψη των θαυμάτων κλπ. Με λίγα λόγια ο συγγραφέας στέκεται ακριβώς απέναντι από τους οπαδούς του θεολογικού ορθολογισμού που προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις σε θεολογικά προβλήματα μέσω της ανθρώπινης λογικής και ορθού λόγου.
 
Top