metafrasi banner

rapport

nickel

Administrator
Staff member
Γιά να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες προτάσεις για την απόδοση του rapport, ιδιαίτερα σε φράσεις όπως "to establish rapport" (λογοτεχνικό και μαρκετινίστικο).

Έχεις συγκεκριμένη πρόταση από το κείμενό σου (την οποία πολύ θα θέλαμε να δούμε) ή έτσι για "κουβέντα να γίνεται" το ρωτάς;

nickel

Administrator
Staff member
Η συγκεκριμένη άμεση ανάγκη είναι η λιγόλογη απόδοση της ικανότητας ενός καλού μάνατζερ, μεταξύ άλλων, να "establish rapport".

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...να συντονίζεται, να επικοινωνεί, να κερδίζει την εμπιστοσύνη, άντε να «κάνει κλικ»; :)

SBE

¥
κερδίζω εμπιστοσύνη θα έλεγα κι εγώ, αλλά μάλλον κοιτάς για φράση στυλ βιβλίων αυτοβοήθειας,. Οι Έλληνες οπαδοί του NLP νομίζω το λένε συντονισμό.
Εδω μάλλον τα λέει όλα του ΝΛΠ: Εργαλεία του NLP για την δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης όπως συντονισμός, καθρεπτισμός, λεκτική επανατοποθέτηση, συμβάδισμα, καθοδήγηση κλπ.

Last edited by a moderator:
Εργαλεία του NLP για την δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Νομίζω κάπου προς τα εκεί είναι. Δημιουργώ φιλικό κλίμα και αμεσότητα με τον άλλον.

Zazula

Administrator
Staff member
Παλιά το είχα αποδώσει «δημιουργία αρμονικής σχέσης» (σίγουρα όχι ό,τι καλύτερο). Επρόκειτο πάντως για γενικά βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά όχι γνήσια NLP. Το συντονίζομαι το είχα αποφύγει τότε γιατί το κοινό των συγκεκριμένων βιβλίων αγνοούσε τις έννοιες και τους όρους τού NLP και ομολογώ ότι φοβήθηκα τυχόν παρανοήσεις (που μου 'φερναν στο μυαλό τα συντονίσου ρε και ασυντόνιστος).

Zazula

Administrator
Staff member
Νίκελ, κατέληξες τελικά σε μια βέλτιστη μαρκετινίστικη απόδοση για το rapport;

nickel

Administrator
Staff member
Αν έχετε rapport με κάποιον, εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος. :)

Η μαγική λέξη δεν έχει πέσει από τη μηλιά ακόμα, με κάτι σύμπνοια, άριστη επικοινωνία και αλληλοκατανόηση βολεύομαι...

Zazula

Administrator
Staff member
'Ασ' τα, έχω rapport μαζί στα καπάκια με common ground, οπότε πολύ θα κοινολογήσω... κοινός κώδικας επικοινωνίας, κοινά σημεία επαφής κ.ά. κοινοτοπίες. :D

Zazula

Administrator
Staff member
κερδίζω εμπιστοσύνη θα έλεγα κι εγώ, αλλά μάλλον κοιτάς για φράση στυλ βιβλίων αυτοβοήθειας,. Οι Έλληνες οπαδοί του NLP νομίζω το λένε συντονισμό.
Εδω μάλλον τα λέει όλα του ΝΛΠ: Εργαλεία του NLP για την δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης όπως συντονισμός, καθρεπτισμός, λεκτική επανατοποθέτηση, συμβάδισμα, καθοδήγηση κλπ.
Επειδή ο παραπάνω σύνδεσμος δεν λειτουργεί πλέον, προσθέτω εγώ έναν με το γλωσσάρι του Ελληνικού Ιδρύματος Νευρογλωσσολογικού Προγραμματισμού & Συστημικών Λύσεων, πάντα όμως με την επιφύλαξη για το εάν και κατά πόσον οι εκεί παρατιθέμενες αποδόσεις τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από το σύνολο της ελληνικής κοινότητας του NLP: http://www.nlp.gr/romaeica/1oroi.htm.

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή ο παραπάνω σύνδεσμος δεν λειτουργεί πλέον, προσθέτω εγώ έναν με το γλωσσάρι του Ελληνικού Ιδρύματος Νευρογλωσσολογικού Προγραμματισμού & Συστημικών Λύσεων...

Όπου το rapport αποδίδεται «(το) εναρμονίζεσθαι». Έχω την εντύπωση ότι έτσι δεν θα έχει την απαραίτητη διάδοση, παρά την επιτυχία τού ευ αγωνίζεσθαι, αλλά σε μια διατύπωση του είδους «ο μάνατζερ πρέπει να εναρμονίζεται με τους εταιρικούς στόχους» θα ταίριαζε. Αυτό δεν είναι rapport. Το αρχικό ερώτημα μπορεί να προσελκύσει και άλλες αποδόσεις, νομίζω.

Zazula

Administrator
Staff member
Νίκελ, δεν ήταν τυχαίο που παλιότερα είχα επιλέξει την απόδοση «(δημιουργία / εδραίωση κλπ) αρμονικής σχέσης» (βλ. #9). Η αρμονία αποτελεί θεμελιώδη έννοια στο rapport (απ' όσο μπορώ να αντιληφθώ, τουλάχιστον), εξ ου και το εναρμονίζεσθαι. Δεν έχει σχέση με το εναρμονίζομαι με τις επιταγές κάποιου (που είναι κατ' ουσίαν ίδιο με το ευθυγραμμίζομαι).

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με την «αρμονική σχέση» (και την εδραίωσή της). Ωστόσο, το αρχαϊκό απαρέμφατο, το εναρμονίζεσθαι, ούτε σαν τύπος έχει σπουδαίες προοπτικές ούτε σαν νόημα, κυρίως επειδή δεν τονίζει την αμοιβαιότητα της αρμονικής σχέσης αλλά το ότι ο ένας πρέπει να εναρμονιστεί με τον άλλο.