metafrasi banner

psychic contact = πνευματιστική επαφή

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς λέγεται η επαφή που πραγματοποιεί μέσω τηλεπάθειας το μέντιουμ; Όχι "ψυχική" επαφή, υποθέτω. Ή κάνω λάθος;

nickel

Administrator
Staff member
Νιώθω λίγο σαν... μπαχαλάκης σε σχέση με το ερώτημα.

Χρησιμοποιούνται οι όροι «ψυχικός» και «πνευματικός» στο χώρο, αλλά όχι οι ψυχικές επαφές ή οι πνευματικές επαφές — τις έχουμε για πιο σοβαρά-ασόβαρα αυτές τις εκφράσεις.

Δεν ξέρω ποιοι χρησιμοποιούν τον όρο μεταφυσικός και ποιοι τον όρο παραφυσικός (φαντάζομαι ότι προτιμούν τον δεύτερο όρο, από το paranormal, όσοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται ποτέ να περάσουν κάποια φαινόμενα στο χώρο της φυσικής, θα μείνουν για πάντα στην παραφυσική). Αλλά οι παραφυσικές επαφές θα θύμιζαν πολύ τις παρά φύσει επαφές — άσε καλύτερα.

Οι πιο συνηθισμένες τηλεπαθητικές επαφές προϋποθέτουν ότι υπάρχει κάποια απόσταση. Εγώ νόμιζα ότι δεν έχει σχέση με απόσταση, αλλά με άλλη διάσταση. Οπότε προτιμώ το επαφές με το υπερπέραν. Ή σκέτο επαφή, όπως οι περισσότεροι.

Έχω ακούσει "ψυχοκατασκοπεία", αλλά, άν και έχω κληρονομικό χάρισμα, ανάθεμα κι αν ξέρω τι είναι.

Για το psychic θα μπορούσε ...σε κάποιες περιπτώσεις... να προστεθεί και το "υπερφυσικό" (πάνω από το φυσικό) που δεν μυρίζει αποκρυφισμό και "μεταφυσική".

psychic powers = υπερφυσικές ικανότητες (όχι "δυνάμεις" όπως συχνά μεταφράζεται) -- δηλ. τηλεπάθεια, τηλεακοή κ.λπ. που χαρίζονται από κάποιες γιογκικές πρακτικές που εκπαιδεύουν την ικανότητα της προσοχής να διακρίνει λεπτοφυή νοητικά φαινόμενα που αδυνατεί να συλλάβει η κοινή μας προσοχή.

Ανήκουν στο χώρο του "mental power" (νοητική δύναμη) σε αντίθεση με το "physical power" -- δεν είναι "spiritual" (πνευματικό).

nickel

Administrator
Staff member
Εμένα μου αρέσει η πνευματιστική επαφή, αφού μιλάμε και για πνευματιστικές συγκεντρώσεις (séances). Εφόσον μιλάμε για επαφές με πνεύματα, πάντα.

Ο όρος ψυχική επαφή δεν είναι λάθος, πάντως. Και πνευματιστική, βέβαια. Και μια κι έγιναν αναφορές σε μεταφυσική κλπ, υπάρχει και ο μάλλον κακοποιημένος -συναφής- όρος παραψυχολογία.