Παρότι θέλει κάποια ανάλυση το θέμα, μια και άνοιξα τη συζήτηση στη Χαμένη αποκορύφωση, ας την κλείσουμε εδώ.
Processed cheese, σύμφωνα με Eurovoc και όχι μόνο, είναι «τετηγμένο τυρί». Στα γαλλικά: fromage fondu, και στις άλλες γλώσσες που παρακολουθώ από ακαδημαϊκή περιέργεια: Schmelzkäse, queso fundido, formaggio fuso.
Ίσως η ορολογία να μην ξεκίνησε από το αγγλικό αλλά από το fromage fondu, που εδώ δεν είναι ακριβώς λιωμένο τυρί αλλά τυρί επάλειψης, cheese spread.
Γράφει στη W για το processed cheese (δείτε και τις εικόνες εκεί):
Να μείνουμε στο (βιομηχανικά) επεξεργασμένο τυρί;
Είναι λίγο αστείο να διαβάζουμε εδώ:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:205:0022:01:EL:HTML
β) τυριά τριμμένα λιωμένα [...]
γ) τυριά λιωμένα σε σκόνη [...]
(b) grated processed cheese [...]
(c) processed cheese in powdered form [...]
Χάνει και το «λιωμένο» το νόημά του...
Processed cheese, σύμφωνα με Eurovoc και όχι μόνο, είναι «τετηγμένο τυρί». Στα γαλλικά: fromage fondu, και στις άλλες γλώσσες που παρακολουθώ από ακαδημαϊκή περιέργεια: Schmelzkäse, queso fundido, formaggio fuso.
Ίσως η ορολογία να μην ξεκίνησε από το αγγλικό αλλά από το fromage fondu, που εδώ δεν είναι ακριβώς λιωμένο τυρί αλλά τυρί επάλειψης, cheese spread.
Γράφει στη W για το processed cheese (δείτε και τις εικόνες εκεί):
Processed cheese, process cheese, cheese slice (UK), prepared cheese, or cheese food is a food product made from normal cheese and sometimes other unfermented dairy ingredients, plus emulsifiers, extra salt, food colorings, or whey. Many flavors, colors, and textures of processed cheese exist.
[...]
The Laughing Cow [Σνίκελ: La vache qui rit], a French product, is another type of processed cheese, which shows the international reach of this variety of cheese.
[...]
Due to the processing and additives, some softer varieties cannot legally be labeled as "cheese" in many countries, including the United States and United Kingdom, and so are sold as "cheese food", "cheese spread", or "cheese product", depending primarily on the amount of cheese, moisture, and milkfat present in the final product.
[...]
The Laughing Cow [Σνίκελ: La vache qui rit], a French product, is another type of processed cheese, which shows the international reach of this variety of cheese.
[...]
Due to the processing and additives, some softer varieties cannot legally be labeled as "cheese" in many countries, including the United States and United Kingdom, and so are sold as "cheese food", "cheese spread", or "cheese product", depending primarily on the amount of cheese, moisture, and milkfat present in the final product.
Να μείνουμε στο (βιομηχανικά) επεξεργασμένο τυρί;
Είναι λίγο αστείο να διαβάζουμε εδώ:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:205:0022:01:EL:HTML
β) τυριά τριμμένα λιωμένα [...]
γ) τυριά λιωμένα σε σκόνη [...]
(b) grated processed cheese [...]
(c) processed cheese in powdered form [...]
Χάνει και το «λιωμένο» το νόημά του...