metafrasi banner

privation = στέρηση. deprivation = αποστέρηση

Alexandra

Super Moderator
Staff member
In psychology the term privitation refers to when an attachment or bond has never formed.

Υπάρχει τέτοιος όρος;

bernardina

Moderator
Άλεξ, νομίζω ότι οι όροι είναι deprivation και privation και αφορούν την Ψυχολογία της Ανάπτυξης. Έτσι πρόχειρα, δες κι εδώ

bernardina

Moderator
Έχω την εντύπωση ότι η Άλεξ δεν εννοεί αυτό, αλλά τη μητρική στέρηση που, σύμφωνα με ψυχολογικές θεωρίες, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση χαρακτήρα που τείνει προς την εγκληματικότητα. Στα αγγλικά είναι maternal deprivation. Ο όρος privation είναι ίσως πιο γενικός.

daeman

Administrator
Staff member
...
Απ' ό,τι διαβάζω, υπάρχει η εξής διάκριση μεταξύ privation και deprivation:

Michael Rutter (1981) argued that if a child fails to develop an attachment this is privation, whereas deprivation refers to the loss of or damage to an attachment.

Deprivation might be defined as losing something in which a person once had, whereas privation might be defined as never having something in the first place. Privation occurs when there is a failure to form an attachment to any individual, perhaps because the child has a series of different carers (which was the case for many of Bowlby's juvenile thieves) or family discord prevents the development of attachment to any figure (as Rutter proposed). Privated children do not show distress when separated from a familiar figure, which indicates a lack of attachment.

Εκεί βρίσκω τα εξής:

Επίσης, πολλοί διαφώνησαν ανοικτά με την θέση του Bowlby περί αναγκαιότητας ύπαρξης της μητρικής (ή υποκατάστατης) στοργής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ομαλή λειτουργικότητα του βρέφους (Wooton, 1962) ή με τη θέση του ότι ο σχηματισμός μιας διαρκούς σχέσης με ένα παιδί αποτελεί βασικό στοιχείο γονεϊκότητας (Rutter, 1995). Επιπλέον, ασκήθηκε κριτική όσον αφορά την επιστημονικότητα των ευρημάτων του Bowlby και συγκεκριμένα ότι δεν διευκρινίζονταν οι ξεχωριστές επιρροές στην ανάπτυξη του βρέφους των όρων στέρηση (privation, δηλαδή της μη ύπαρξης αρχικής φιγούρας δεσμού) και αποστέρηση (deprivation, δηλαδή της απώλειας της πρωτογενούς φιγούρας δεσμού) καθώς και της επιρροής άλλων τύπων περιβαλλόντων με διαφορετικά επίπεδα χαμηλών ερεθισμάτων που όμως δεν προσομοιάζουν στις δύο παραπάνω καταστάσεις (Rutter, 1981).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ούτε εγώ δεν ξέρω τι εννοεί το κείμενό μου. Το σενάριο γράφει τα εξής:

See, what you got nowadays is a whole generation of lost little lambs that never learned how to grow up. Never been to war. Never known privitation. Had nothing but their mommy's tit in their mouth from day one when what they needed was their daddy's hand on their dainty little backsides.

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν γνώρισαν ποτέ τη στέρηση, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι δεν γνώρισαν ποτέ την ανεξαρτητοποίηση.

bernardina

Moderator
Ώχου Παναγιά μου, πάλι στις γνωστές ηθικολογίες πέσαμε. Βέβαια, τα μαμόθρεφτα δεν γνώρισαν τη στέρηση για να δουν τι εστί βερίκοκο, δεν πήγαν στρατό να γίνουν άντρες, δεν τους τις έβρεξε ο πατέρας με τη ζωστήρα για να γίνουν άνθρωποι, βυζανιάρικα ήταν ως νήπια, βυζανιάρικα έμειναν ως ενήλικες...
Το πενταπόσταγμα της αντιαυταρχικής αγωγής (εδώ χρειάζεται εμότικον καρασαρκασμού, βεβαίως).
get my drift?

daeman

Administrator
Staff member
...
Επομένως, δεν ψάχνουμε αυστηρά για τον όρο της ψυχολογίας, αλλά αν είναι η στέρηση που βρήκαμε, μας κάνει εδώ:
Δεν γνώρισαν στερήσεις
, που λέει η Μπέρνι ή Δεν ξέρουν τι θα πει στέρηση.
Αν εννοεί στέρηση ή αποστέρηση, ο θεός (ή ο ψυχολόγος του) κι η ψυχή του.

Έτσι πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα. Είδες, Μπέρνι, τι κάνει η μαλθακότητα; Ενώ η Γιαδικιάρογλου ας πούμε που δεν στερήθηκε το daddy's hand on her dainty little cheek, είδες τι καλά που μεγάλωσε; Ούτε σέντσι δεν έχει δώσει σε ψυχολόγο, τα καταπίνει μόνο ή τα βγάζει στα δικά της παιδιά, ανίψια ή εγγόνια κι όλα μέλι-γάλα. :rolleyes:

nickel

Administrator
Staff member
Στο συγκεκριμένο κείμενο είναι προφανές το λάθος. Privation.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι εσκεμμένο λάθος. Προφανώς ο σεναριογράφος το βάζει στο στόμα του ήρωα, δείχνοντας ότι λέει αμπελοφιλοσοφίες.

nickel

Administrator
Staff member
Είναι εσκεμμένο λάθος.
Μμμ, δεν ξέρω. Μη βάλεις εσκεμμένο λάθος στη μετάφραση καλύτερα. (Ναι, ξέρω. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο μεταφραστής είναι να βάλει εσκεμμένο λάθος.)