metafrasi banner

pogo-like quest

Cadmian

New member
A search for the architects of world order is a pogo-like quest: They are us. No hypothetical leaders or experts sit outside the world on some Archimedean platform, able to design and implement new global structures. Rather, heads of state, ministers, judges, legislators, heads of international organizations, civic and corporate leaders, professors and pundits all make the choices and participate in the processes that design a blueprint of world order at any given moment and give it continually evolving substance.

Θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με την απόδοση του pogo-like quest.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Αυτό σίγουρα αναφέρεται στο αμερικάνικο κόμικ Pogo. Απ' ό,τι διαβάζω μια από τις πιο γνωστές ατάκες του κόμικ ήταν το: We have met the enemy and he is us.

Η πρώτη ανάγνωση με κάνει να προτείνω απόδοση σε στιλ «Η αναζήτηση για τους αρχιτέκτονες της παγκόσμιας τάξης είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στ' άχυρα...»

Εκτός από το Pogo stick (το οποίο σκέφτηκα αμέσως όταν διάβασα την πρότασή σου) υπάρχει και ένα καρτούν Pogo που διαδραματίζεται σε ένα βάλτο στην πολιτεία Τζόρτζια και σατυρίζει πολιτικά γεγονότα και μπορεί να αναφορά να γίνεται και σε αυτό εάν το κείμενό σου προέρχεται από ΗΠΑ. Η δεύτερη αναφορά μου ήρθε στο μυαλό γιατί έχω την εξής εικόνα - που περιλαμβάνεται και στο άρθρο της Βικιπαίδειας- όπου ξεκάθαρα χρησιμοποιεί τη φράση που έχεις και εσύ:

Μου έρχονται στο μυαλό δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις της μετάφρασης αυτής:
- Η αναζήτηση των αρχιτεκτόνων ... καταλήγει σε ενδοσκόπηση.
- Είναι μάταιο να αναζητούμε ... σε άλλες σφαίρες, γιατί βρίσκονται ανάμεσά μας.

nickel

Administrator
Staff member
Η δική μου σκέψη βρέθηκε κοντά στη δεύτερη πρόταση του αποπάνω καλού κυρίου:

Είναι μάταιο να αναζητάμε αλλού τους αρχιτέκτονες της παγκόσμιας τάξης: είμαστε εμείς οι ίδιοι / δεν είναι άλλοι από εμάς.

Cadmian

New member
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας :)