Μια και το αγγλικό άρθρο της Wikipedia αναφέρεται στο ελληνικό κρασί αλλά δεν το κατονομάζει:
Λεξιλόγιο:
(grape) pomace = στέμφυλα
lora (στα λατινικά) = δευτερίας, τρυγηφάνιος οίνος (Κουμανούδη)
Από ΠαπΛεξ:
δευτερίας (ενν. οίνος), ο (Α)· το κρασί που παράγεται από τη δεύτερη σύνθλιψη των αποπιεσμάτων τών σταφυλιών με την προσθήκη και νερού. (Στο LSJ: seconds, a poor wine made from στέμφυλα.)
στεμφυλίτης
ο, ΝΑ, και θηλ. στεμφυλῑτις, -ίτιδος, Α· (νεοελλ.) (ενν. οίνος) κρασί που λαμβάνεται από δεύτερη σύνθλιψη των στεμφύλων, των τσίπουρων, ο δευτερίας οίνος.
τρυγηφάνιος
-ον, Α· 1. (για κρασί) αυτός που λαμβάνεται από τα στέμφυλα, από την πολτώδη μάζα που απομένει μετά την έκθλιψη των σταφυλιών, ο στεμφυλίτης ή δευτερίας οίνος.
Αν πάτε μια βόλτα στα Κατάστιχα ρομέικων λέξεων, όπου κάποιοι θα μείνετε για πολύ:
ο λάγγερας: raspato, acquarella
Ο λάγγερας μπορεί να βγαίνει από τον λάκυρο. Ο λάκυρος, κατά τον Ησύχιο, είναι «στεμφυλίας οίνος».
Καλά κρασιά...
Piquette is a French wine term which commonly refers to a vinous beverage produced by adding water to grape pomace but sometimes refers to a very simple wine or a wine substitute.
Piquette from pomace
If water is added to the pomace remaining after grapes intended for wine production have been pressed, it is possible to produce a thin, somewhat wine-like beverage.
The Ancient Greeks and Romans used pomace in this way under the name lora, and the product was used for slaves and common workers. After the wine grapes were pressed twice, the pomace was soaked in water for a day and pressed for a third time. The resulting liquid was mixed with more water to produce a thin, tepid "wine" that was not very appealing.
The production of piquette by poor farmers, or for consumption by farmhands and workers continued during the centuries, and is known to have been in practice as late as the mid-20th century. However, piquette seems to have been primarily associated with poor conditions, where real wine could not be afforded.
http://en.wikipedia.org/wiki/Piquette
Piquette from pomace
If water is added to the pomace remaining after grapes intended for wine production have been pressed, it is possible to produce a thin, somewhat wine-like beverage.
The Ancient Greeks and Romans used pomace in this way under the name lora, and the product was used for slaves and common workers. After the wine grapes were pressed twice, the pomace was soaked in water for a day and pressed for a third time. The resulting liquid was mixed with more water to produce a thin, tepid "wine" that was not very appealing.
The production of piquette by poor farmers, or for consumption by farmhands and workers continued during the centuries, and is known to have been in practice as late as the mid-20th century. However, piquette seems to have been primarily associated with poor conditions, where real wine could not be afforded.
http://en.wikipedia.org/wiki/Piquette
Λεξιλόγιο:
(grape) pomace = στέμφυλα
lora (στα λατινικά) = δευτερίας, τρυγηφάνιος οίνος (Κουμανούδη)
Από ΠαπΛεξ:
δευτερίας (ενν. οίνος), ο (Α)· το κρασί που παράγεται από τη δεύτερη σύνθλιψη των αποπιεσμάτων τών σταφυλιών με την προσθήκη και νερού. (Στο LSJ: seconds, a poor wine made from στέμφυλα.)
στεμφυλίτης
ο, ΝΑ, και θηλ. στεμφυλῑτις, -ίτιδος, Α· (νεοελλ.) (ενν. οίνος) κρασί που λαμβάνεται από δεύτερη σύνθλιψη των στεμφύλων, των τσίπουρων, ο δευτερίας οίνος.
τρυγηφάνιος
-ον, Α· 1. (για κρασί) αυτός που λαμβάνεται από τα στέμφυλα, από την πολτώδη μάζα που απομένει μετά την έκθλιψη των σταφυλιών, ο στεμφυλίτης ή δευτερίας οίνος.
Αν πάτε μια βόλτα στα Κατάστιχα ρομέικων λέξεων, όπου κάποιοι θα μείνετε για πολύ:
ο λάγγερας: raspato, acquarella
Ο λάγγερας μπορεί να βγαίνει από τον λάκυρο. Ο λάκυρος, κατά τον Ησύχιο, είναι «στεμφυλίας οίνος».
Καλά κρασιά...