metafrasi banner

pillow top

Έτσι ονομάζεται η επιφάνεια ενός στρώματος όταν δεν είναι λεία και επίπεδη, αλλά κάνει μαξιλαράκι. (Κάποιος σε ένα φόρουμ γράφει ότι είναι σαν να ξαπλώνεις πάνω σε αφράτη τούρτα...) Επειδή δεν είμαι καλός στις περιγραφές, μπορείτε να δείτε μια διαφωτιστική εικόνα εδώ.

Το βρίσκω αμετάφραστο σε πολλά ελληνικά site σχετικά με στρώματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει και τίποτα, καθώς τα κείμενα στα site αυτά είναι κατά κανόνα κακομεταφρασμένα (ή ακόμη και μισομεταφρασμένα) από τα αγγλικά.

(Σημείωση: στο κείμενό μου εμφανίζεται και ως pillowtop (μία λέξη), ενώ στο internet παίζει και το pillow-top.)

Zazula

Administrator
Staff member
Σου κάνει το υπέρστρωμα (που περιγράφει το top, ενδεχομένως και με έναν επιθετικό προσδιορισμό για το αφρατοειδές τού πράγματος);

Μήπως το προστατευτικό στρώματος είναι ξεχωριστό αξεσουάρ; Ο Στάθης δεν εννοεί στρώμα με καρουμπαλάκι στο πάνω μέρος; :confused:

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν νομίζω πως μπορούμε να πούμε προστατευτικό στρώματος (που 'ναι ένα βρακί που μπαίνει πάνω από το στρώμα, το ντύνει κατά κάποιον τρόπο), διότι το pillow top είναι ενσωματωμένο στο στρώμα και παρέχει άνεση, όχι προστασία. Συνήθως δε το ίδιο στρώμα προσφέρεται με διαφορετικού πάχους και σκληρότητας τέτοια υπερστρώματα, ανάλογα με το βαθμό της επιθυμητής από τον αγοραστή άνεσης.

Στον κατάλογο του ΙΚΕΑ το λέει προστατευτικό στρώματος, αν έχω καταλάβει καλά σε ποιο πράγμα αναφέρεσαι.
Ο κατάλογος του ΙΚΕΑ ήταν το πρώτο πράγμα που συμβουλεύτηκα...
Όχι, δεν μιλάω για προστατευτικό στρώματος ή επίστρωμα. Καταλαβαίνω ότι το pillow top δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απλώς περιγράφει την πάνω επιφάνεια του στρώματος (και χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το smooth top). Ομολογώ πάντως ότι αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα του λινκ που έδωσα.

Edit: Με πρόλαβαν οι από πάνω.

curry

New member
Χμ, στον αγγλικό κατάλογο το λέει mattress pad... I rest my case.

Ζαζ, δεν είναι σαν βρακί, το προστατευτικό (σύμφωνα πάντα με το ΙΚΕΑ) ακουμπάει απλώς πάνω στο στρώμα.

Zazula

Administrator
Staff member
Καταλαβαίνω ότι το pillow top δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απλώς περιγράφει την πάνω επιφάνεια του στρώματος.
Δεν είναι ξεχωριστό, αλλά είναι διακριτό. Δεν είναι απλώς η πάνω όψη τού στρώματος, αλλά ένα «παρελκόμενο» που ενσωματώνεται στό επάνω μέρος του στρώματος. Το δικό μου στρώμα λ.χ. έχει pillow tops διαφορετικού πάχους εκατέρωθεν των μεγάλων επιφανειών του στρώματος, ώστε να μπορώ να το τουμπάρω και κατ' αυτόν τον τρόπο να ρυθμίζω το ότι θα ξαπλώσω κάθε φορά στην πλευρά τη μαλακότητα και την απαλότητα της οποίας κατά περίπτωση επιθυμώ.

Το δικό μου στρώμα λ.χ. έχει pillow tops διαφορετικού πάχους εκατέρωθεν των μεγάλων επιφανειών του στρώματος, ώστε να μπορώ να το τουμπάρω και κατ' αυτόν τον τρόπο να ρυθμίζω το ότι θα ξαπλώσω κάθε φορά στην πλευρά τη μαλακότητα και την απαλότητα της οποίας κατά περίπτωση επιθυμώ.
Τι με λες τώρα!!
(Πάντα ήθελα να μάθω πώς είναι το στρώμα του Ζάζουλα, αλλά ντρεπόμουν να ρωτήσω...)

crystal

Moderator
Το δικό μου στρώμα λ.χ. έχει pillow tops διαφορετικού πάχους εκατέρωθεν των μεγάλων επιφανειών του στρώματος, ώστε να μπορώ να το τουμπάρω και κατ' αυτόν τον τρόπο να ρυθμίζω το ότι θα ξαπλώσω κάθε φορά στην πλευρά τη μαλακότητα και την απαλότητα της οποίας κατά περίπτωση επιθυμώ.

Σε βρίσκω πολύ ελεγκάν. :D Οι κοινοί θνητοί συνήθως το καίνε με τσιγάρο απ' τη μια πλευρά και μετά το γυρίζουν απ' την άλλη.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Με το που διάβασα τις περιγραφές σκέφτηκα «στρώματα με ίσια επιφάνεια» και στρώματα με πομπέ επιφάνεια» αλλά μάλλον μπλέκω τις πομπές και τα στρώματα από άλλο context... :D

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το προστατευτικό, από ό,τι ξέρω, απλώς προστατεύει το στρώμα από ατυχήματα, π.χ. με τσιγάρο. Νομίζω ότι αυτό που φαίνεται στο κρεβάτι (που μόνο που το βλέπεις θέλεις να την πέσεις για 2-3 ύπνους) της φωτογραφίας είναι κάτι άλλο. Η Cocomat το λέει ανώστρωμα.

tuna

¥
Νομίζω ότι μιλάμε πάλι για καπιτονέ εδώ... Στρώμα με καπιτονέ επιφάνεια;

SBE

¥
Το πιντιεφ που μας έστειλες πάντως στη φωτογραφία σαν αυτό που βάζουν πάνω στο στρώμα τους το δείχνει, με την πρώτη ματιά. Μετά άμα το προσέξεις βλέπεις ότι είναι ενσωματωμένο το επίστρωμα (?) και έτσι εξηγείται αυτό που λέει ότι είναι στρώμα μιας όψης, δηλαδή δεν το γυρνας.

Επομένως θα έλεγα ότι εδώ παίζει η λέξη "ενσωματωμένο". Ενσωματωμενο ανώστρωμα, ίσως;
Το ανώστρωμα της Κοκομάτ είναι ξεχωριστό στρωματάκι που το βάζεις πα΄νω από το κανονικό στρώμα.

Άσχετο: το κείμενο της διαφήμισης λέει ότι το στρωμα αυτό είναι "έρωτας ακαριαίος" και "πλήρως ορθοπεδικό" (θα μπορούσε να έιναι μερικώς ορθοπεδικό;).

Zazula

Administrator
Staff member
Το κείμενο της διαφήμισης λέει ότι το στρώμα αυτό είναι "πλήρως ορθοπεδικό" — θα μπορούσε να είναι μερικώς ορθοπεδικό;
Πάντως θα μπορούσε να είναι πλήρως "ορθοπαιδικό". :p

Παύσατε πυρ, συναγωνιστές!
Νομίζω ότι πάω να βγάλω μια άκρη. Βρήκα στο Γκουγκλ ένα pdf σκέτο τεφαρίκι. :)

Όταν βρω χρόνο, θα εξηγήσω τι ακριβώς ψάχνω (γιατί μερικοί το πήρατε λίγο λάθος) και θα σας πω τι βρήκα. (Μόνο που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω να ποστάρω ερωτήσεις και διευκρινίσεις και να μεταφράσω...)

Elsa

¥
(Μόνο που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω να ποστάρω ερωτήσεις και διευκρινίσεις και να μεταφράσω...)

Ή να στρώσεις το στρώμα σου για δυό και να βρεις την υγειά σου! Kι ας μην έχει pillow top και άλλα τέτοια χλιδάτα! :p

Ή να στρώσεις το στρώμα σου για δυό και να βρεις την υγειά σου! Kι ας μην έχει pillow top και άλλα τέτοια χλιδάτα! :p
Άσε, όπως έστρωσα θα κοιμηθώ, με αυτό που ανέλαβα... :)

daeman

Administrator
Staff member
Κρίνοντας από τη φωτογραφία στο σχετικό pdf, πάντως,

καπιτονέ επιφάνεια (σε αντιδιαστολή με τη λεία επιφάνεια)

όπως άλλωστε το περιγράφει και ο κατασκευαστής στις επεξηγήσεις της φωτογραφίας.

Μου' φαγες όλα τα δαχτυλίδια (και)
μ' έχεις και κοιμάμαι, κοιμάμαι στα σανίδια...