metafrasi banner

phone screener = διαλογέας τηλεφωνικών κλήσεων

Αυτός που δουλεύει σε ραδιοφωνικό σταθμό και είναι υπεύθυνος για το ξεσκαρτάρισμα των τηλεφωνικών γραμμών. Δηλαδή, δεν είναι μόνο τηλεφωνητής, αλλά ακούει το μακρύ και το κοντό του καθενός και αποφασίζει ποιες τηλεφωνικές γραμμές θα βγουν στον αέρα για να συμμετέχουν στο ραδιοφωνικό σόου. Πώς τον λέμε αυτόν;
Το έχω και σαν ουσιαστικό (phone-screening), και γι' αυτήν την περίπτωση σκέφτηκα το ξεσκαρτάρισμα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν το βλέπω σαν ξεσκαρτάρισμα, μάλλον σαν φιλτράρισμα, με την έννοια ότι θα προωθήσει τα τηλεφωνήματα που ανταποκρίνονται σε κάποιο προφίλ που θεωρεί ενδιαφέρον η συγκεκριμένη εκπομπή. Δηλαδή, αυτά που απορρίπτονται μπορεί να μην είναι καθόλου σκάρτα, απλώς δεν θεωρούνται ικανά για να προωθήσουν την ακροαματικότητα.

Σύμφωνα με το ΛΚΝ, μια από τις έννοιες του φιλτραρίσματος είναι:
2. (μτφ.) περνώ κτ. από διαδικασία ελέγχου, επιλογής, το απαλλάσσω από ξένα, περιττά, ανεπιθύμητα κτλ. συστατικά ή χαρακτηριστικά:

nickel

Administrator
Staff member
Να βάζουμε σιγά-σιγά στη συζήτηση και τη σκέψη για κοσκίνισμα και κοσκινιστή! ;)

nickel

Administrator
Staff member
Επίσης, όπως έχουμε Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών, μπορούμε να έχουμε και κέντρο διαλογής τηλεφωνικών κλήσεων, και οι υπάλληλοι θα είναι διαλογείς ή υπεύθυνοι διαλογής.

Μόλις μίλησα με φίλη που δουλεύει σε γνωστό αθηναϊκό ραδιοφων. σταθμό. Εκεί, και προφανώς σε όλους τους ελληνικούς σταθμούς, υπάρχουν μόνο τηλεφωνητές. Το ποια γραμμή θα βγει στον αέρα είναι απόφαση του παραγωγού. (Λογικό, διότι αν οι τηλεφωνητές είχαν μια τέτοια ευθύνη θα δικαιούνταν και μεγαλύτερο μισθό). Κάτι μου λέει ότι phone screeners δεν θα έχουμε ποτέ στην Ελλάδα...
Το "Υπεύθυνη διαλογής τηλεφωνικών κλήσεων", μου ακούγεται μια χαρά.

Κάτι μου λέει ότι phone screeners δεν θα έχουμε ποτέ στην Ελλάδα...
Το "Υπεύθυνη διαλογής τηλεφωνικών κλήσεων", μου ακούγεται μια χαρά.

Όχι, δεν έχουμε phone screeners στην Ελλάδα. Τουλάχιστον, όχι μ' αυτόν τον τίτλο και την αποκλειστική αρμοδιότητα. To υπεύθυνη διαλογής κι εμένα μου ακούγεται καλό. Εξαρτάται και για τι κείμενο μιλάμε. Σ' έναν υπότιτλο για παράδειγμα, μ' ένα "τηλεφωνικό κέντρο" ξεμπερδεύεις άνετα.

Δεν είναι σε υπότιτλο, αλλά σε βιβλίο. Σκέφτηκα προς στιγμήν να την υποβιβάσω σε τηλεφωνήτρια, αλλά η phone screener μου κάνει και internship στη συγκεκριμένη θέση, και δεν πήγαινε το ειδικευόμενη τηλεφωνήτρια. Επίσης, έχω και το θέμα του ουσιαστικού (phone screening), και η διαλογή τηλεφωνημάτων ταιριάζει καλά.