metafrasi banner

pensions, annuities and superannuation

Πολύ καλησπέρα σας! Έχω ένα καταστατικό εταιρείας (private company limited by shares) με έδρα το ΗΒ η οποία συστάθηκε σύμφωνα με τους Νόμους περί εταιρειών (Companies Acts) 1985 έως 1989 (το αναφέρω γιατί οι διατάξεις του καταστατικού είναι διατυπωμένες σχεδόν αυτολεξεί όπως οι νόμοι αυτοί).
Η φράση μου λέει:
The Company has power to [...], to to give or award pensions, annuities, gratuities, and superannuation or other allowances or benefits or charitable aid and generally to provide advantages, facilities and services [...] (στους εργαζόμενους και διαχειριστές της εταιρείας).

Και βρίσκομαι με 3 λέξεις που σημαίνουν, πάνω κάτω, σύνταξη.
Υπάρχει στάνταρ διαφοροποίηση, πχ ότι pension είναι σύνταξη γενικά -συνήθως γήρατος, ή ότι annuities είναι επιδόματα/σύνταξη ασθενείας/αναπηρίας, ή ότι superannuity είναι σύνταξη λόγω ορίου ηλικίας; (Μιλάμε για ιδιωτικά -εταιρικά, στην προκειμένη περίπτωση- συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα)

Στο eur-lex βλέπω ότι οι όροι pension και annuities χρησιμοποιούνται σαν να είναι ταυτόσημοι, και ότι ο όρος superannuity αναφέρεται συχνότερα στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σας ευχαριστώ πολύ!

nickel

Administrator
Staff member
Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγώ πάντα αντιλαμβάνομαι ότι οι νομικοί θεωρούν υποχρέωσή τους, αντί να χρησιμοποιήσουν μία λέξη-ομπρέλα, να βάλουν κάτω όλα τα συνώνυμα (και έχουν πολλά οι ευλογημένοι) για να μη θεωρηθεί ότι παραλείπεται κάτι και βρεθείς εσύ να ρωτάς στα φόρουμ «μα γιατί μιλάνε για συντάξεις και δεν έχουν και το superannuation;».

[...]και βρεθείς εσύ να ρωτάς στα φόρουμ «μα γιατί μιλάνε για συντάξεις και δεν έχουν και το superannuation;».
Χαχαχαχα! Έλα ντε!! :)
Ναι, η αλήθεια είναι αυτή. Πολλά συνώνυμα! (Όχι άλλο κάρβουνοοοο!)

Η ελληνική ορολογία μάλλον θα έπρεπε να αντληθεί από τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, με τον οποίο δεν διατηρώ σχέση. Πιστεύω ότι θα βρεθούν κάποιοι να σε βοηθήσουν. Καλού-κακού όμως κράτα και ένα "παροχές συνταξιοδοτικού τύπου" να σου βρίσκεται. Για παράδειγμα, το τρικέφαλο τέρας κατά συγχώνευση: "συντάξεις και λοιπές παροχές συνταξιοδοτικού τύπου". Τι άφησα απ' έξω;