metafrasi banner

password hash

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η Wikipedia, στο λήμμα password cracking, γράφει:

Individual desktop computers can test anywhere between one million to fifteen million passwords per second against a password hash for weaker algorithms, such as DES or LanManager.

Φυσικά, δεν καταλαβαίνω γρυ. Μετά από διάφορες παραπομπές, κατέληξα στο λήμμα hash function, όπου ένα αχνό φως αρχίζει να λάμπει στην άκρη του τούνελ. Έψαξα και στην IATE, όπου το hash το λέει «τεμαχισμό», και «κατατεμαχισμό», όρο με τον οποίο συμφωνεί και η teleterm. Να συμφωνήσω κι εγώ μαζί τους και να γράψω «κατατεμαχισμός κωδικού πρόσβασης», κι ας μην καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο προγραμματιστής;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοεί το αγγλικό κείμενο της γουίκη και ότι ναι μεν η απόδοση hash (number) = (αριθμός) τεμαχισμού ή κατατεμαχισμού υπάρχει, αλλά η χρήση της (όποτε μου έτυχε) είναι αρκετά προβληματική. Αλλά ναι, αν δεν έχεις άλλη λύση, τράβα μια λειτουργία κατατεμαχισμού κωδικού πρόσβασης (ή και χωρίς λειτουργία, όπως κάθεται καλύτερα).

Νομίζω ότι η ΙΑΤΕ λέει μπούρδες. To password hash είναι κάτι σαν κρυπτογραφική σφραγίδα που εφαρμόζεται στα δεδομένα προς κρυπτογράφηση. Διάβασε λίγο εδώ.

SBE

¥
Από την ελληνική Βίκι:

Οι τιμές που επιστρέφει η συνάρτηση κατατεμαχισμού ονομάζονται τιμές κατατεμαχισμού (hash values), κώδικες κατατεμαχισμού (hash codes), αθροίσματα κατατεμαχισμού (hash sums) ή απλά τιμές κατατεμαχισμού (hashes).

To password hash είναι κάτι σαν κρυπτογραφική σφραγίδα που εφαρμόζεται στα δεδομένα προς κρυπτογράφηση.
Περί αυτού πρόκειται...
Μια απόδοση από έργα ελεύθερου λογισμικού, όπου οι μεταφράζοντες δεν είναι μεταφραστές, αλλά καταλαβαίνουν για τι μιλάνε είναι «Αποτύπωμα» http://en.el.open-tran.eu/suggest/hash

SBE

¥
Ας δούμε κι εδώ, και μάλιστα βλεπω είναι απο βιβλιο του ΟΕΔΒ, διδάσκεται δηλαδή στα σχολεία (αισθάνομαι γριά).

Να πω τι κατάλαβα εγώ (κι είχα γράψει ένα μακρυνάρι, αλλά όταν είδα τη βίκι προτίμησα να το πετάξω):
Η συνάρτηση κατατεμαχισμού είναι μετασχηματισμός, όπως οι μετασχηματισμοί Φουριέ (που χρησιμοποιούνται στην τηλεπικοινωνία).
Hash είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της συνάρτησης, δηλαδή η τιμή και σύμφωνα με την αγγλόφωνη Βίκι, hash value.

Το password hash επομένως μπορεί να είναι (εδώ παίζουμε τη γραμματική της αγγλικής):
Η πράξη, δηλαδή ο κρυπτογραφικός μετασχηματισμός όπως εφαρμόζεται σε κωδικούς πρόσβασης
Το αποτέλεσμα της πράξης, η τιμή που προκύπτει από το μετασχηματισμό στην εφαρμογή σε κωδικό πρόσβασης
Ποιό από τα δυο έχεις στο κείμενό σου; Νομίζω το δεύτερο.
Από την αγγλόφωνη Βίκι:
cryptographic hash values are sometimes called (digital) fingerprints, checksums, or just hash values, even though all these terms stand for functions with rather different properties and purposes.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, το δεύτερο έχω. Προς το παρόν σας ευχαριστώ πολύ όλους!