metafrasi banner

option demand

Καλημέρα,

Στο κείμενό μου συνάντησα την πρόταση:
"Similarly, in the case of health care, the fixed costs F consist of salaries of medical staff and attributed costs of investment in equipment and hospitals; the public-good benefit is also provided through option demand (the publc-good benefit is the option to use the facilities, should the need arise)."

Από εδώ:
http://www.jstor.org/pss/1885939

"...defines option demand as the amount economic men... will be willing to pay... for the option of consuming the commodity in the future."

Κάτι σαν δικαίωμα μελλοντικής (ή προαιρετικής) κατανάλωσης (ή χρήσης); Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικά με αυτό;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

nickel

Administrator
Staff member
Το demand παραμένει ζήτηση. Και εδώ περιγράφει τη ζήτηση που υπάρχει για τη διαθεσιμότητα μιας επιλογής — να την έχουμε να μας βρίσκεται, σε περίπτωση ανάγκης. Η ζήτηση επιλογής είναι ακριβές, αλλά εξίσου δυσνόητο με το αγγλικό. Η ζήτηση δυνατότητας επιλογής θα σήμαινε ζήτηση για πολλές επιλογές. Η ζήτηση διαθεσιμότητας επιλογής θα μπορούσε να είναι μια πιο κατανοητή απόδοση: πόσο είσαι διατεθειμένος να πληρώσει ο μέσος πολίτης, όχι για να απολαμβάνει το αγαθό, αλλά για να απολαμβάνει τη διαθεσιμότητα του αγαθού ως πιθανής μελλοντικής επιλογής.

Αυτά κατάλαβα και έτσι μπορώ να τα διατυπώσω και ευθύνην ουκ έχω.

Άλλη μια περιγραφή του όρου (ο λόγος για ένα γήπεδο αγώνων):

the amount that any one individual would be willing to pay to have a facility to hand for those infrequent occasions when he wants to use it.

Ζήτηση δυνατότητας; (χωρίς το επιλογή. Μάλιστα νομίζω το επιλογή δεν είναι απαραίτητο, γιατί δεν είναι αυτή η σημασία του option εδώ, ή έστω υπάρχει μεν επιλογή, αλλά επιλογή μεταξύ τού να χρησιμοποιήσω ή να μη χρησιμοποιήσω κάτι, και όχι με την έννοια του να διαλέξω ποιο από τα πολλά θα χρησιμοποιήσω. Οπότε το επιλογή δεν χρειάζεται. Ζητάω να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω κάτι. Option = δυνατότητα, => option demand = ζήτηση δυνατότητας)

Αν το θέλουμε αναλυτικά, θα μπορούσε να γίνει ζήτηση της δυνατότητας μελλοντικής χρήσης. Αρκετά γενικό ώστε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.