metafrasi banner

oblique

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς να αποδώσω το επίθετο oblique ως προσδιορισμό μουσικής; Στο εξής κόντεξτ:

Before, it was a really nice ambient, oblique bit of score from Yo La Tengo. Yo La Tengo, one of the reasons I wanted them, is that they are masters of ambient, oblique music, and also they're rock musicians.

Εδώ λέει ότι το oblique μπορεί να ερμηνευτεί και ως obscure. Λοιπόν, τι είναι η μουσική των Yo La Tengo; Σκοτεινή; Δυσνόητη; Μυστηριώδης; Αινιγματική;

Μιλάει σε σχολιασμό DVD ο ίδιος σκηνοθέτης που ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι εννοεί με τη χρήση της λέξης redundant, αλλά και γενικά χρησιμοποιεί λέξεις που δεν τις έχω ξανακούσει ποτέ, και είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσουν και τα αμερικανάκια που θ' αγοράσουν το DVD και θα καθίσουν να δουν το commentary.

Δυστυχώς οι Yo La Tengo είναι μία από τις μπάντες με τις οποίες δεν έχω ασχοληθεί ακόμη. Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο score, όμως το σίγουρο είναι ότι η μουσική τους μόνο ambient δεν είναι. (Ίσως δεν πρέπει να παίρνεις πολύ τοις μετρητοίς τα λεγόμενα του τύπου...)

Μια και oblique είναι ο λοξός, ο πλάγιος, ενδεχομένως εννοεί "ιδιαίτερος", "αντισυμβατικός" κλπ. Οι Yo La Tengo σίγουρα είναι ιδιαίτεροι και αντισυμβατικοί. Αντιγράφω από το πάντα έγκυρο allmusic.com (τα bold δικά μου):

Yo La Tengo was in many respects the quintessential critics' band: in addition to its adventurous eclecticism, defiant independence, and restless creative ambition -- three qualities that virtually guarantee music press acclaim -- the group's frontman, Ira Kaplan, even tenured as a rock scribe prior to finding success as a performer. So frequently compared to the Velvet Underground that they even portrayed the legendary group in the 1996 film I Shot Andy Warhol, the Hoboken, NJ-based unit explored the extremes of feedback-driven noise rock and sweetly melodic pop, shading its work with equal parts scholarly composure and fannish enthusiasm. Prolific and mercurial, Yo La Tengo ultimately transcended its myriad influences to ensconce itself as a beloved institution of the indie community.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Διασταύρωσα και με άλλο γνώστη της ροκ ότι μόνο ambient δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η μουσική τους. Οπότε, το ερώτημα επεκτείνεται:

Ambient, oblique music τι σημαίνει όταν μιλάμε γι' αυτό το συγκρότημα;

Δεν έχεις ακούσει το score εσύ; Μήπως εννοεί ότι είναι "ατμοσφαιρικό";

Θα το πω για άλλη μια φορά: garbage in, garbage out.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν το πρωτότυπο κείμενο λέει παπάρες (με την έννοια που δίνει o Newmark) επιλέγω μια αρκούντως ασαφή και πα(σ)παρτού απόδοση. Αλλά φαντάζομαι ότι όλοι αυτό κάνουμε λίγο-πολύ.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το άκουσα μεν το score, αλλά όταν με ρωτάς εμένα πώς χαρακτηρίζεται η μουσική κάποιου ροκ συγκροτήματος, έχεις κάνει διάνα! Όπως λέμε "ειδήμων"; Καμιά σχέση!

Προσθήκη:
Στο σχολιασμό της ταινίας ο κύριος μιλάει ακατάπαυστα, και σχεδόν η μισή του πολυλογία πάει σε περιγραφές των ροκ συγκροτημάτων που του άρεσαν στη δεκαετία του '80, και έβαλε τη μουσική τους στην ταινία του.

Μήπως εννοεί ότι το κομμάτι είναι "ambient/ατμοσφαιρικό", πράγμα εντελώς "oblique/ασυνήθιστο" (ή κάτι παρεμφερές) για το συγκεκριμένο συγκρότημα;

daeman

Administrator
Staff member
Ambient η μουσική των Yo La Tengo! :eek:
Φαντάζομαι ότι ο εν λόγω σκηνοθέτης (ποιος είναι, είπαμε; ) αναφέρει τα επίθετα ambient και oblique για τη μουσική τους από κινηματογραφική άποψη. Ίσως εννοεί, δηλαδή, ότι επειδή συχνά στα κομμάτια τους δεν ακολουθούν την κλασική, πολυφορεμένη στο ροκ δομή εισαγωγή-κυρίως μελωδία-ρεφρέν-ξανά κυρίως μελωδία-ρεφρέν, αλλά αρέσκονται σε μακροσκελείς μελωδικές παρεκβάσεις και ανατροπές, η μουσική τους είναι έμμεση, πλάγια (oblique) και κατάλληλη ως ατμοσφαιρική (όπως εύστοχα προτάθηκε ως απόδοση του ambient) επένδυση της ταινίας του.
Ένα δείγμα
Μεγάλος μπελάς ο σχολιασμός του σκηνοθέτη στον υποτιτλισμό. Πολλές φορές ο σκηνοθέτης βασίζεται μόνο σε κάποιες σημειώσεις του, χωρίς να έχει προετοιμάσει τι θα πει, για να μην αναφέρω τις περιπτώσεις που ολοφάνερα αυτοσχεδιάζει, οπότε είναι αναμενόμενο να κάνει παράξενες, ακατάληπτες ή και εντελώς άστοχες επιλογές λέξεων. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, λένε πολλά, αφήνουν τις μισές προτάσεις ημιτελείς. Αν δε είναι και Αμερικανός, συνήθως είναι και ασυνάρτητος. Βράσε μεταφρασόρυζο, με μια κουβέντα!
Έχει δίκιο ο Στάθης, garbage in, garbage out, αλλά θέλεις να παραδώσεις κάτι αξιοπρεπές, όσο ασυνάρτητο κι αν είναι το πρωτότυπο...

Αλεξάνδρα, σε παρακαλώ πες στην πηγή σου ότι τα βινύλια των Yo La Tengo, που υποψιάζομαι ότι ψάχνει με αφορμή την ερώτησή σου, δεν τα έχω εγώ!;)

η μουσική τους είναι έμμεση, πλάγια (oblique) και κατάλληλη ως ατμοσφαιρική (όπως εύστοχα προτάθηκε ως απόδοση του ambient) επένδυση της ταινίας του.

Ακριβώς αυτό σημαίνει εδώ (πιστεύω). Ας μην βιαστούμε να πυροβολήσουμε τον σκηνοθέτη.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αλεξάνδρα, σε παρακαλώ πες στην πηγή σου ότι τα βινύλια των Yo La Tengo, που υποψιάζομαι ότι ψάχνει με αφορμή την ερώτησή σου, δεν τα έχω εγώ!;)
Είπε ότι το ξέρει. Δυστυχώς κάποιος όχι μόνο τα πήρε, βλέπε οικειοποιήθηκε, αλλά τα πούλησε κιόλας :mad:

Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, καλή μουσική διάλεξε — και ανακάλυψα κι εγώ ένα συγκρότημα με ατμοσφαιρική και διακριτική μουσική.