metafrasi banner

Nordic walking

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Nordic walking, originally known as ski walking, is a physical activity and a sport consisting of walking with poles similar to ski poles. (Wikipedia, εδώ).

Υπάρχει κάτι στα ελληνικά (πέρα από ένα "νόρντικ γουόκιν" που βρίσκω στο νέτι);

"Σκανδιναβικό περπάτημα" βλέπω.
"Σκανδιναβική πεζοπορία" επίσης.
Και ολίγον από "σκανδιναβικό βάδισμα".

Με το πρώτο θα συμφωνούσα.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χμμμ, αν προσέξεις, πολλά σκανδιναβικά περπατήματα είναι από αυτόματες μεταφράσεις. Από την άλλη, η σκανδιναβική πεζοπορία (σε αντίθεση μάλιστα με τη σκέτη πεζοπορία) μου φαίνεται πιο πολλά υποσχόμενη... Καλή η έμπνευση με τα σκανδιναβικά, πάντως. :)

Η πεζοπορία, όμως, δεν είναι κάτι περισσότερο από το απλό περπάτημα (walking);

Έχω την εντύπωση ότι, ενώ το περπάτημα είναι απλά η διαδοχή των κινήσεων που κάνει το σώμα (αυτό είναι το σημαντικό χαρακτηριστικό στο nordic walking), η πεζοπορία εμπεριέχει και το "κοιτάζω τη θέα", "μιλάω με τον συνοδοιπόρο μου", "βγάζω φωτογραφίες", "πίνω νερό στη βρυσούλα", κ.λπ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα λεξικά μας, πάντως, δεν δίνουν αυτές τις αποχρώσεις στην πεζοπορία. Νομίζω ότι αυτά που αναφέρεις είναι στοιχεία μιας εκδρομικής εξόρμησης με τα πόδια. Αντίστοιχα κάνουν και οι εκδρομείς με λεωφορείο. (Το ΛΝΕΓ μάλιστα, αναφέρει και ρητά το πεζοπορώ ως συνώνυμο με το περπατώ.) Ανάλογα κάνουν (το έχω ζήσει από πρώτο χέρι) και πολλοί συνταξιούχοι Κεντροευρωπαίοι που συγκεντρώνονται σε παρέες για σκανδιναβικό βάδισμα και μετά την εξάσκηση καταλήγουν στην μπιραρία για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους. :D

Θα συμφωνούσα στο ότι και η πεζοπορία, και το σκανδιναβικό οτιδήποτε είναι βάδισμα με κανόνες. Πιο χαλαρούς, ίσως η πρώτη, πολύ πιο αθλητικούς η δεύτερη.

nickel

Administrator
Staff member
Καλή φαίνεται η σκανδιναβική πεζοπορία. Αν δεν απαιτείται άγνωστος όρος, ίσως πεζοπορία με μπατόν.

SBE

¥
Επειδή εγώ ασχολούμαι μe το σπορ εδώ και μερικά χρόνια (αλλά δεν ξέρω πως το λένε στα ελλήνικος), δεν είναι κι η πιο χαλαρή βόλτα με τα μπαστούνια του σκι στο χέρι.

SBE

¥
Πεζοπορία σίγουρα, και μάλλον συμφωνω με τον Νικελ.