metafrasi banner

morning mist

tuna

¥
Υπάρχει τέτοιο λουλούδι του αγρού ή πρόκειται απλώς για μια ... πρωινή ομίχλη; (είναι λίγο ασαφής η περιγραφή στο κείμενό μου).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα έλεγα πρωινή καταχνιά, γιατί η αναζήτηση εικόνας στο morning mist δεν έβγαλε κανένα λουλούδι.

Zazula

Administrator
Staff member
Παρότι κι εγώ υποψιάζομαι ότι απλώς περί πρωινής αχλύος πρόκειται, για λόγους πληρότητας οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στα άνθη με ονοματεπώνυμο συμπεριλαμβάνεται και ένα αποκαλούμενο Morning Mist: http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/11694.shtml. :)

ΥΓ Κρίνοντας από το φλασοπόστ τής Παλ Αύρας, τελικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνθη με αυτό το όνομα. :D

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ακριβώς, πρόκειται για ονομασία που δίνουν οι διάφοροι καλλιεργητές, και μάλιστα βλέπουμε ότι άλλο είναι της Παλάβρας και άλλο του Ζάζουλα. Είναι πασίγνωστη ονομασία ποικιλίας φυτού, όπως π.χ. στα τριαντάφυλλα; Εγώ θα έλεγα ότι είναι η πρωινή ομίχλη. Μήπως μπορείς να μας δώσεις το συγκείμενο, Tuna;

Zazula

Administrator
Staff member
Πρόκειται για ονομασία που δίνουν οι διάφοροι καλλιεργητές.
Ουσιαστικά η tuna μάς έχει ήδη απαντήσει:
Υπάρχει τέτοιο λουλούδι του αγρού;
Του αγρού όχι, μόνον καλλιεργούμενα. :)

tuna

¥
Ναι, επειδή βρήκα κι εγώ αυτά τα λουλουδάκια γκουγκλάροντας, γι' αυτό έθεσα το ερώτημα. Όμως, πράγματι, δεν μπορεί να φυτρώνουν αυτά σαν αγριολούλουδα στον κάμπο, οπότε μάλλον έχω να κάνω με πρωινή καταχνιά.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ!

Καταχνιά ή πάχνη;

Ας μου εξηγήσει ο Ζαζ ή κάποιος που να ξέρει καλά πού συναντάμε τι, γιατί το έχω κι εγώ απορία.

@tuna ένα συγκείμενο θα βοηθούσε, γιατί μπορεί όντως τελικά, παρά τα όσα ειπώθηκαν να είναι λουλουδάκι.

Zazula

Administrator
Staff member
Καταχνιά ή πάχνη; Ας μου εξηγήσει ο Ζαζ ή κάποιος που να ξέρει καλά πού συναντάμε τι, γιατί το έχω κι εγώ απορία.
αχλύς θόλωση της ατμόσφαιρας λευκού ή φαιού χρώματος, ελαφρά ομίχλη, άχνα, καταχνιά
καταχνιά κ. κατάχνια ομίχλη, ομιχλώδης καιρός
πούσι ομίχλη, αχλύς
===============================================
πάχνη λεπτότατη πεπηγυία δρόσος επικαθημένη κατά τας ψυχράς νύκτας επί των φύλλων των φυτών κλπ.

Με απλά λόγια: Η αχλύς / καταχνιά είναι στον αέρα (ατμοσφαιρικό φαινόμενο), η πάχνη πάνω στο έδαφος και στα φυτά, φύλλα κλπ.

Σχετικές αναφορές σε παλιότερα νήματά μας:
whiteout
ξαχλυάζω

Ευχαριστώ!

Τότε, επειδή η καταχνιά κουβαλάει τους συνειρμούς της, εγώ θα πρότεινα το πούσι ή την άχνα.