metafrasi banner

memorable devastation

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η σύναψη δεν είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά υπάρχει, για μεγάλες φυσικές καταστροφές. Π.χ.:

...the volcano erupted, wreaking memorable devastation.
But the most memorable devastation of human life on record,...
...and their defeat was followed by the memorable devastation of the Palatinate...

Πώς θα το αποδίδατε; Έχω την αίσθηση ότι επίθετα όπως αξέχαστη, αλησμόνητη, αξιομνημόνευτη δεν ταιριάζουν καλά με μια καταστροφή, έχουν όλα μια θετική χροιά. Ή όχι;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι δεν θα ήταν άστοχο εδώ να αποδοθεί το memorable ως ασυνήθιστη. Ή και συνταρακτική.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι· και με πολλά άλλα, αλλά δεν χάνεται τότε η αίσθηση του τόσο αξιοσημείωτου γεγονότος που χαράζεται στη μνήμη; Πώς μπορούμε να συνδέσουμε την κακή ανάμνηση με το τεράστιο, το συνταρακτικό των γεγονότων;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όταν κάτι χαρακτηρίζεται συνταρακτικό, δεν είναι οπωσδήποτε και memorable; Ξεχνιέται κάτι συνταρακτικό;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν έχεις άδικο, απλώς είχα κολλήσει ψάχνοντας κάτι με συνθετικό που να έχει άμεση σχέση με μνήμη...

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ψάχνω την πλησιέστερη αντίστοιχη σύναψη 1:1, αλλιώς ναι· η ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη καταστροφή θα ήταν εντάξει.

Θα λέγαμε «μνημειώδης καταστροφή» άραγε; Υπάρχουν λίγα ευρήματα, αλλά είμαι επιφυλακτικός.

Παρά τη σχετική ασάφεια, καλύτερα θα μου πήγαινε η σημαδιακή.

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, το memorable είναι μια χαλαρή χρήση της βασικής σημασίας της λέξης, αφού μια καταστροφή δεν είναι αξιομνημόνευτη σε καμιά γλώσσα.
Η χαλαρή σημασία υπάρχει στο μεγάλο Websters:

memorable
1 : worthy of being remembered or noted : NOTABLE, DISTINGUISHED, IMPRESSIVE, SIGNIFICANT [...]
2 : remembered or easy to remember

Η πιο εύκολη απόδοση είναι αλησμόνητη. Αλλά βέβαια οι καταστροφές μπορεί να είναι και βιβλικές / βιβλικών διαστάσεων.

Προσθέτω απλές αποδόσεις για τα παραδείγματα:

...the volcano erupted, wreaking memorable devastation. βιβλικών διαστάσεων
But the most memorable devastation of human life on record,... μεγάλη, εντυπωσιακή
...and their defeat was followed by the memorable devastation of the Palatinate... αλησμόνητη, αξέχαστη

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...and their defeat was followed by the memorable devastation of the Palatinate... αλησμόνητη, αξέχαστη
Αυτή ειδικά η απόδοση μου κάθεται στον λαιμό. :( Θα την πω καμιά δεκαριά φορές στον καθρέφτη, αλλά δεν ελπίζω πολλά...

daeman

Administrator
Staff member
...
Μπορεί να χρησιμοποιείται και ειρωνικά και να 'ναι και αρχαιοπρ. ;-), αλλά για το κακό που δεν ξεχνιέται κι αφού ο Δόχτορας θέλει μνήμη (πόσα γίγα;) θυμήθηκα το αλήστου μνήμης.

Έχει παραδείγματα εδώ και διαλέγω ποδοσφαιρικό:
Η τελευταία φορά, ήταν στο αλήστου μνήμης παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Ολισαντέμπε στις καθυστερήσεις, τον Απρίλιο του 2004.

Δε λησμονάς το τούτονε, θα το θυμάσαι πάντα, κακό μεγάλο έκαμε και κύματα σαράντα.