metafrasi banner

maxterm-minterm

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συναντάμε τους όρους maxterm και minterm στην άλγεβρα Boole (περισσότερα, στη wikipedia, εδώ). Στην ελληνική βιβλιογραφία, έχουν αποδοθεί ως μέγιστος όρος και ελάχιστος όρος (βλ. J. F. Wakerly, Ψηφιακή σχεδίαση) και ως μεγιστόρος και ελαχιστόρος (βλ. M.M.Mano & M. D. Ciletti, Ψηφιακή σχεδίαση).

Σε συζήτηση με συνάδελφο επιμελητή προέκυψε το θέμα αν θα μπορούσε ή θα ήταν ίσως και καλύτερο να χρησιμοποιηθούν οι ασυναίρετοι όροι, δηλαδή μεγιστοόρος και ελαχιστοόρος, αφού σήμερα πια δεν είναι κανόνας να χρησιμοποιούμε συναίρεση όπου συναντιούνται φωνήεντα στη σύνθεση.

Ο Νίκελ είχε την καλοσύνη να μου εντοπίσει στα γρήγορα μερικά παραδείγματα (και μάλιστα, λίγο-πολύ συναφή εννοιολογικά): πρόοδος, ροόγραμμα, δυφιοοκτάδα, υποομάδα. Από τη μεριά μου, σκέφτηκα όλα τα σύγχρονα ευρωσύνθετα, π.χ. ευρωομόλογο.

Επιστρέφοντας όμως στην αρχική ερώτηση, δεν μπορώ να αποφύγω την αίσθηση ότι προφέροντας μεγιστοόρος και ελαχιστοόρος είναι σαν να βλέπω νοερά μια ενωτική παύλα ανάμεσα στα συνθετικά. Ίσως οφείλεται στο ότι τονίζονται στο δεύτερο όμικρον —σε όλα τα πιο πάνω παραδείγματα, οι λέξεις δεν τονίζονται εκεί (με εξαίρεση το ροόγραμμα, όπου θα έλεγα όμως ότι η σύνθεση δεν είναι εξίσου διαφανής με τα άλλα παραδείγματα και, επιπλέον, υπάρχουν οι τύποι της γενικής που τονίζονται αλλού).

Υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, άραγε; Ή είναι απλώς θέμα συνήθειας/αισθητηρίου —και ποια είναι, τότε, η γνώμη σας;

Edit: Να προσθέσω στον προβληματισμό ότι καθόλου δεν με ενοχλεί η προώθηση... :confused:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να παρατηρήσω ότι το "ροόγραμμα" δεν ταιριάζει στην ίδια ομάδα με τα υπόλοιπα, επειδή και τα δύο όμικρον προέρχονται από το πρώτο συνθετικό, άρα μου φαίνεται ότι δεν θα μπορούσαν να συγχωνευθούν. Έχουμε και τον "ροοστάτη". Να τον πούμε "ρουστάτη", ίσως;

Αλλά ούτε και το "πρόοδος" έχει καμιά δουλειά με τα άλλα, επειδή είναι αρχαία λέξη, δεν δημιουργήθηκε πρόσφατα από σύνθεση δυο άλλων λέξεων, οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να συζητάει αν θα το πει συνηρημένο ή όχι. Αλλά ακόμα κι αν το συζητούσαμε, πάλι ισχύει η διαφορά ότι δεν τονίζεται το δεύτερο όμικρον αλλά το πρώτο.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, αν θέλουμε να συγκρίνουμε τον "ελαχιστοόρο" ή "ελαχιστόρο" με άλλα, θα πρέπει να το συγκρίνουμε με την υποομάδα. Αλλά όπως είπες, στην υποομάδα κανένα από τα δύο όμικρον δεν τονίζεται.

Συμπέρασμα δικό μου; Κανένα. Δεν μ' ενοχλεί ούτε ο ελαχιστόρος ούτε ο ελαχιστοόρος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευχ, Άλεξ! Μου έδωσες έμπνευση: Υποόμιλος

Επομένως, μάλλον είναι θέμα συνήθειας...
 
Top