metafrasi banner

lynch-mob mentality = η ψυχολογία του όχλου

Η "νοοτροπία του όχλου" ή η "ψυχολογία της μάζας" με καλύπτουν; Ή πρέπει να το πω κάπως αλλιώς;

daeman

Administrator
Staff member
+1 για τον όχλο κι ένα ανακάτεμα, αναλόγως τι λέει το κείμενό σου: η ψυχολογία του όχλου.
Το lynch, όμως, μήπως είναι σημαντικό και δεν πρέπει να το λιντσάρουμε σφάξουμε;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται σε σύγκρουση με το επιτελείο του για το αν πρέπει να ενημερώσει το λαό για έναν εξωγήινο ιό που προσβάλλει τους ανθρώπους και τους μετατρέπει σε φονιάδες. Εκείνος ισχυρίζεται ότι αν ενημερώσει τον κόσμο θα επικρατήσει lynch-mob mentality, ενώ το επιτελείο του διαφωνεί.

daeman

Administrator
Staff member
Αν δεν έχεις κανένα λιντσάρισμα ή σχετική αναφορά που να έχει σημασία στο υπόλοιπο κείμενο... δεν θα σου πω τι να κάνεις. :)
Εγώ ίσως να το έσφαζα, με το σκεπτικό ότι ενσωματώνεται στις συνήθεις πρακτικές του όχλου.

Όσο για τον ιό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε φονιάδες, δεν νομίζω ότι τον έχουμε ανάγκη. Μια χαρά τα καταφέρνουμε και χωρίς έξωθεν βοήθεια...

Ψυχολογία του όχλου. Ή κάτι του στυλ "οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σφάζονται μεταξύ τους".

Ευχαριστώ. Θα συμφωνήσω με το σφάξιμο. Αυτό είχα στο μυαλό μου από την αρχή, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος όρος.

Νομίζω ότι η "ψυχολογία της μάζας" δεν κάνει. Μια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι η "ψυχολογία αγριεμένου όχλου", ώστε να δοθεί μια έμφαση και στο lynch.

daeman

Administrator
Staff member
Και μια περίφραση (αν είναι κείμενο, γιατί σε υπότιτλο συνήθως είναι πολυτέλεια ακριβοθώρητη), για μην πάει άπατο το lynch:

Πρόεδρος: Αν τους το πούμε, θα έχουμε οχλοκρατία, λιντσαρίσματα!

:p Δρ Στρέιντζλαβ: Κάιν προμπλέμ, χερ Πρεζιντέντ. Βι βιλ μπι ιν ζε War Room. :p