metafrasi banner

linearize

unique

Member
Το linearize που με ενδιαφέρει ταιριάζει περισσότερο με το περικείμενο της τρίτης περίπτωσης.
Content is said to linearize if it can still be sensibly read after any code that determines its layout and position is removed
Linearize: alter or regulate so as to achieve accuracy or conform to a standard.
Linearizing thought is discursive, abstract and context-independent.

It seems clear that 'linear thinking' involves the basic "if…then" progression: IF (sufficient condition) THEN (necessary outcome). The results, then, of 'linear thinking' are old-fashioned syllogisms, and 'linear thinking' is therefore synonymous with traditional, critical thinking terminology and associated with the discipline of logic.

nickel

Administrator
Staff member
Να βγάλουμε από τη μέση το γραμμικοποιώ (γραμμικοποίηση, γραμμικοποιητικός), που είναι η τεχνική απόδοση και που δεν σε ενδιαφέρει.

Cadmian

New member
Νομίζω πως κι ως ευθυγραμμίζω μπορείς να το μεταφράσεις (ως προς την περίπτωση που σε απασχολεί).

daeman

Administrator
Staff member
Σκέφτομαι μεγαλόφωνα πως το νόημα ίσως να αποδιδόταν με το εξορθολογίζω, χωρίς να ξέρω αν υπάρχει καθιερωμένος όρος και ποιος είναι.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω πως κι ως ευθυγραμμίζω μπορείς να το μεταφράσεις (ως προς την περίπτωση που σε απασχολεί).
Κι εγώ το ευθυγραμμίζω σκέφτηκα.

unique

Member
daeman κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα αρχικά. Ωστόσο δεν ταιριάζει ακριβώς. Κυρίως επειδή δεν περιλαμβάνει την έννοια της αφηρημένης σκέψης. Κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να απορρίψουμε αβασάνιστα το "γραμμικοποίηση" αν και δεν το έχω συναντήσει με αυτήν τη σημασία. Θα πρέπει ίσως να ληφθεί υπ’ όψη ότι η απόχρωση του όρου που θεωρήθηκε κατάλληλη για να αποδώσει το συνδυασμό «αφηρημένη σκέψη» + «εξορθολογισμένη σκέψη» + «αποσυγκειμενοποίηση» είναι το «γραμμικοποιώ» (γραμμικοποιημένη σκέψη). Ίσως επειδή θεωρείται ότι βάζει τα πράγματα «σε μια σειρά», ότι οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ουσία της πραγματικότητας και ταυτόχρονα απορρίπτει τα αποπροσανατολιστικά-αποκλίνοντα και άσχετα στοιχεία που συνδέουν το νόημα με ορισμένα (μυθικά) συγκείμενα, ή αστήρικτες αλλά εδραιωμένες πεποιθήσεις. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι γενικότερα η εκλογικευμένη σκέψη θεωρείται σειριακή-γραμμική διαδικασία, δηλαδή η μία σκέψη οδηγεί με συντεταγμένο και λογικό τρόπο σε μία άλλη. Πάντως ένας νεολογισμός δεν θα έβλαπτε εδώ!

unique

Member
Φαίνεται ότι ο γραμμικός τρόπος σκέψης σχετίζεται με τα εγκεφαλικά ημισφαίρια:
Any activity of the mind that involves temporal sequencing or linear attention seems to be more related to the so-called left-hemisphere linear, linguistic, numerical mind. In the visual-spatial mind, attention is on form and color, but in the linear mind, attention is on words, process and events. Conscious temporal sequencing of mental events or body activity pulls attention from the all-at-once, space-time all around into a tube of linear attention. The left-brain linear mind’s creativity is the source of theatre, movies, literature, science and much of technology, as well as economics and religion. The linear mind accounts for 95 percent of the conscious focus of attention of the modern human being.
left brain: relates the more structured, academic, reasoning part of the brain. Male attributes because the left side of the brain governs the right side of the body.
right brain: relates the more intuitive, creative, unstructured, non-linear part of the brain.
Ένα κλασσικό άρθρο για τα εγκεφαλικά ημισφαίρια εδώ:
«Το αριστερό ημισφαίριο ειδικεύεται στη γραμμική (σειριακή) επεξεργασία των πληροφοριών, ενώ το δεξιό ειδικεύεται στην ταυτόχρονη επεξεργασία των δεδομένων. Επίσης, το αριστερό ημισφαίριο ειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό των επιμέρους συνθετικών στοιχείων παρά στο "όλον".
Όπως είναι γνωστό ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το καθένα από τα οποία εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες λειτουργίες και υπηρεσίες, αξιοποιώντας τους δικούς του αισθητήρες και επεξεργαστές πληροφοριών. Προκύπτει ότι κάθε ημισφαίριο προτιμά να ασχολείται με συγκεκριμένες δραστηριότητες και εγκεφαλικές λειτουργίες, αποδίδοντας έτσι τα μέγιστα».

Κάποιος γνωστός μου έχει ασχοληθεί με το θέμα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων και μου είχε στείλει τα παρακάτω πριν λίγο διάστημα:

Jill Bolte Taylor - Stroke of insight (Greek Subs)

«Το δεξί ημισφαίριο έχει να κάνει με ότι αφορά την παρούσα στιγμή, το «εδώ και τώρα». Το δεξί ημισφαίριο σκέφτεται μέσω εικόνων (εικονική σκέψη) και μαθαίνει κιναισθητικά μέσω της κίνησης του σώματός μας. Λειτουργεί σαν ένας παράλληλος επεξεργαστής με πολλές διασυνδέσεις στο 3D χώρο. Πληροφορίες ρέουν ταυτόχρονα μέσω όλων των αισθητήριων συστημάτων μας και απλώνονται σε ένα πελώριο κολάζ που παρουσιάζει πώς μοιάζει, πώς φαίνεται, αυτή η παρούσα στιγμή, πώς μυρίζει, την γεύση της, πώς την αισθανόμαστε ή πώς ακούγεται. Είμαι ένα ον συνδεδεμένο με το περιβάλλον μου μέσω της συνείδησης του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου μου. Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσω της συνείδησης των δεξιών ημισφαιρίων μας (νιώθουμε την ενότητα της ανθρώπινης φύσης) και τότε νιώθουμε τέλειοι, ολοκληρωμένοι, όμορφοι.

Το αριστερό ημισφαίριο σκέφτεται γραμμικά και μεθοδικά. Έχει να κάνει με το παρελθόν και το μέλλον. Είναι σχεδιασμένο να επιλέγει από το πελώριο κολάζ των πληροφοριών της παρούσας στιγμής λεπτομέρειες αναγκαίες για την επιβίωση του είδους. Το αριστερό ημισφαίριο σκέφτεται με τη γλώσσα (λεκτική σκέψη). Λειτουργεί σαν ένας σειριακός επεξεργαστής, γραμμικά. Το αριστερό ημισφαίριο μου δημιουργεί την αίσθηση ότι «εγώ είμαι» και όσο εστιάζω στο «εγώ είμαι» διαχωρίζομαι, γίνομαι άτομο, μόνο, διαχωρισμένο από ό,τι με περιβάλλει, διαχωρισμένο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα».

unique

Member
Περισσότερα για το linear thinking εδώ.
Η γραμμική σκέψη ή γραμμική λογική (linear mentality ?) πιθανώς αντιπροσωπεύει αυτό που ο λαός αποκαλεί "τετράγωνη λογική".