metafrasi banner

lab lit

Ενδιαφέρον. Και ο Ντέιβιντ Λοτζ στο μυθιστόρημά του Σκέψεις, Σκέψεις έβαλε τον κεντρικό του χαρακτήρα να είναι cognitive psychologist. Είναι ενδιαφέρον αυτό το είδος όντως, γιατί παράλληλα μαθαίνεις και κάτι διαβάζοντάς το.

Πώς θα το λέγαμε; Μυθιστόρημα Εργαστηρίου; Επιστημονικό Μυθιστόρημα; Μυθιστόρημα Δοκιμαστικού Σωλήνα; :)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Λέει το άρθρο στο οποίο παραπέμπει ο Κώστας:

Lab lit is not science fiction, and in my opinion it’s not historical fiction about actual scientists (though some fictionalized biographies do appear on the list). Instead, in the Web site’s words, it “depicts realistic scientists as central characters and portrays fairly realistic scientific practice or concepts, typically taking place in a realistic — as opposed to speculative or future — world.”

Εγώ θα έλεγα επιστημονικό μυθιστόρημα/διήγημα κλπ., κατά το ιστορικό μυθιστόρημα/διήγημα κλπ.

daeman

Administrator
Staff member
..
Ε, όπως έχουμε επιστημονική φαντασία, έχουμε και επιστημονική λογοτεχνία κάμποσες δεκαετίες ήδη, απλώς τη βάφτισαν πρόσφατα.
Πολλά από τα έργα που έχουν ήδη κατατάξει σ' αυτό το είδος τα έχουμε διαβάσει (κι έχω μεταφράσει μερικά, διηγήματα τουλάχιστον) κάτω από την ομπρέλα του ευρύτερου science fiction, της επιστημονικής φαντασίας. Για παράδειγμα, το πρώτο που μου ήρθε στο νου διαβάζοντας το άρθρο της ΝΥΤ - λόγω βιολογικών συμφραζομένων - ήταν το Trouble with Lichen (1960) του Τζον Γουίνταμ και η σκέψη αυτή επιβεβαιώθηκε βλέποντάς το στον κατάλογο έργων lab lit που συνέταξαν οι θιασώτες του είδους στο lablit.com. Τα σύνολα lab lit και science fiction τέμνονται, δηλαδή πάρα πολλά έργα lab lit δεν ανήκουν στο sci-fi ενώ τα περισσότερα sci-fi δεν ανήκουν στο lab lit.
Science fiction, sci-fi, sf (επιστημονική φαντασία, σαϊφάι, εφ), lab literature, lab lit (επιστημονική λογοτεχνία, λαμπ λιτ, ελ). ;)

Και η ελληνική συμμετοχή στον αποπάνω κατάλογο:

Uncle Petros and Goldbach's Conjecture by Apostolos Doxiadis
(Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ, του Απόστολου Δοξιάδη, βλ. Logicomix)
Humor/Drama: The black sheep of a family struggles to solve an age-old mathematical theorem.

nickel

Administrator
Staff member
Θα πω ότι κι εμένα αρέσει η απόδοση λογοτεχνία του εργαστηρίου (στα ισπανικά: literatura de laboratorio) αν και στο τσακ είμαι να πω ότι είναι λίαν παρεξηγήσιμη και ότι η απόδοση εργαστηριακή λογοτεχνία (να κι ένα εργαστηριακό μυθιστόρημα) ίσως είναι καλύτερη.