Kρόνος και Χρόνος

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στο βιβλίο που μεταφράζω, γίνεται μια μάλλον αυθαίρετη σύνδεση του Χρόνου με τον Κρόνο. Δεν μπορώ να βάλω ακριβώς την πρόταση, ωστόσο αναρωτιέμαι αν έχετε διαβάσει κάτι σχετικά.

Διάβαζα χτες στο βιβλίο Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ότι ο Φερεκύδης στην Κοσμογονία που περιγράφει, μιλάει για τρία πρωταρχικά στοιχεία, τον Ζα, τον Χρόνο και τη Χθονίη. Το επιχείρημα που διατυπώνεται στο βιβλίο είναι ότι είναι μάλλον απίθανο ο Φερεκύδης να είχε συλλάβει την έννοια του Χρόνου όπως αυτή διατυπώθηκε αργότερα, και ότι μάλλον εννοούσε τον Κρόνο, αν και δεν είμαστε και πολύ σίγουροι.

Από ό,τι ξέρετε, έχει εμπεριστατωθεί κάπως η σύνδεση του Χρόνου με τον Κρόνο; Η αγγλική βίκη γράφει ότι κατά την ελληνιστική περίοδο και την Αναγέννηση, οι δύο θεότητες θεωρήθηκαν μία, αλλά ότι πια δεν υπάρχει αυτή η σύγχυση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο LSJ υπάρχει μια ανάλογη αναφορά:

A. “ὁ ἐπὶ Κρόνου βίος” Arist.Ath.16.7.—Later interpreted as, = χρόνος, cf. Arist.Mu.401a15.

Ενδιαφέροντα φαίνονται και τα στοιχεία εδώ.

Στο ΛΝΕΓ, λήμμα Κρόνος, αναφέρεται επίσης (για την ετυμολογία του ονόματος Κρόνος):

[ΕΤΥΜ. αρχ., αβεβ. ετύμου. Έχει προταθεί η αναγωγή στο ρ. κραίνω «επιτυγχάνω» (οπότε η σημ. θα ήταν «εκπληρωτής, εκείνος που φέρει εις πέρας»), συσχέτιση που προσκρούει σε φωνητικές δυσκολίες (αφού κραίνω < κρα-αίνω, που συνδέεται με το ουσ. κάρα «κεφάλι»). Η αναγωγή στα ρ. κορέννυμι «πληρώ, γεμίζω» και κεραΐζω «καταστρέφω» δεν ευσταθεί. Σε παρετυμολογία οφείλεται η άποψη των αρχαίων ότι Κρόνος = Χρόνος (έτσι στον Αριστοτέλη)] -βλ. και την αναφορά στο LSJ.
 
Top