metafrasi banner

junction box = κουτί διακλαδώσεων, κουτί συνδέσεων

Πολλές καλησπέρες!
Έχω τα παραρτήματα μιας σύμβασης για φωτοβολταϊκά συστήματα, όπου παρατίθεται πίνακας με τα σχεδιαγράμματα που είναι υποχρεωμένος να παρέχει ο πελάτης στην εταιρεία. Ανάμεσά τους και

Connecting diagrams (module wiring, cable allocation to the inverter, generator connection boxes as well as junction boxes and group boxes)

Με τα τεχνικά δεν τα έχω καθόλου καλά, και για το μόνο που θα μπορούσα να μιλήσω με σχετική σιγουριά θα ήταν το junction boxes = κουτιά διακλαδώσεως. (ή όχι;)
Για το generator connection boxes= πίνακες σύνδεσης με τη γεννήτρια
Για το group boxes δεν έχω ιδέα.

Βοήθεια, κανείς;
Ευχαριστώ!

nickel

Administrator
Staff member
Για το junction box (An electrical junction box is a container for electrical connections, usually intended to conceal them from sight and deter tampering.) από τις διάφορες αποδόσεις που υπάρχουν μπορείς να κρατήσεις τις κατά περίπτωση απαραίτητες λέξεις από το «κουτί σύνδεσης ηλεκτρικών καλωδίων» ή να το πεις σκέτο «κουτί συνδέσεων».

Το αδερφάκι μου που δουλεύει ηλεκτρολόγος στο ΚΑΠΕ έσπευσε (αφήνοντας στη μέση μια μακαρονάδα και μια μπύρα) να βοηθήσει. Δεν το κατέχει το αγγλικό, αλλά είναι αστέρι στη δουλειά, οπότε για όποια λάθη υπάρχουν στα παρακάτω που θα παραθέσω -δεν ανοίγω άλλο νήμα, είναι στην ίδια πρόταση και είναι λίγα, και τα βάζω για να υπάρχουν- φταίω εγώ που δεν μπόρεσα να τα περιγράψω καλύτερα.

module= συστοιχία πλαίσιο, άρα module wiring = καλωδίωση συστοιχιών πλαισίων
cable allocation to the inverter = διανομή καλωδίων στον αντιστροφέα
generator connection boxes = πίνακες σύνδεσης με τη γεννήτρια (δεν ήξερε να το λένε κάπως αλλιώς)
junction boxes = κουτί συνδέσεων (που λέει και ο Νικέλιος) ή κουτί διακλαδώσεων
group boxes => εδώ ερχόμαστε στα δύσκολα. Μου είπε ότι αφορά κουτιά στα οποία συνδέονται συστοιχίες, δηλαδή καλώδια για πάνω από έναν αντιστροφέα. Δεν γνωρίζει κάποια ειδική ορολογία, αλλά προτείνει το "κουτιά σύνδεσης ομάδων"

Νικελ, ευχαριστώ πολύ! Εννοείται ότι όποιος έχει να αντιπροτείνει ή να διορθώσει, πλιιιζ ντου!

Last edited by a moderator:
Επανέρχομαι με διόρθωση (ό,τι θυμάμαι χαίρομαι) αλλά πρέπει να γίνει:
module ΔΕΝ είναι η συστοιχία, αλλά το φωτοβολταϊκό πλαίσιο, ή αλλιώς φωτοβολταϊκή γεννήτρια.

Από Βίκι:

A solar panel (photovoltaic module or photovoltaic panel) is a packaged interconnected assembly of solar cells, also known as photovoltaic cells. The solar panel can be used as a component of a larger photovoltaic system to generate and supply electricity in commercial and residential applications.

Because a single solar panel can only produce a limited amount of power, many installations contain several panels. This is known as a photovoltaic array. A photovoltaic installation typically includes an array of solar panels, an inverter, batteries and interconnection wiring.

Με άλλα λόγια, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο:
η ελάχιστη μονάδα είναι το solar cell,photovoltaic cell = ηλιακό στοιχείο, Φ/Β στοιχείο
τα οποία συγκροτούν το solar panel (photovoltaic module or photovoltaic panel) =φωτοβολταϊκό πλαίσιο, πάνελ
τα οποία συνδέονται μαζί για να συγκροτήσουν μια photovoltaic array = Φ/Β συστοιχία

ΚΑΠΕ
Ένα τυπικό Φ/Β σύστημα αποτελείται από το Φ/Β πλαίσιο ή ηλιακή γεννήτρια ρεύματος και τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη Φ/Β συστοιχία. Για αυτόνομα συστήματα υπάρχει επίσης το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.

Μία τυπική Φ/Β συστοιχία αποτελείται από ένα ή περισσότερα Φ/Β πλαίσια ηλεκτρικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν τα Φ/Β πλαίσια εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ποσοστό 14% περίπου της προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική γίνεται αθόρυβα, αξιόπιστα και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

εδώ μπαίνουν και οι μονάδες στο παιχνίδι