metafrasi banner

grid (photovoltaic systems)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους λεξιλόγους! Ελπίζω να περάσατε όμορφα με τους αγαπημένους σας, να φάγατε (γκουχ) να ήπιατε (γκουχ γκουχ) και να ξεκουραστήκατε. Ναι;
Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, φυγόπονοι!! (Αγαπημένη λέξη καθηγήτριάς μου στο λύκειο)

Σε σύμβαση παροχής υπηρεσιών συντήρησης και επισκευών εταιρείας που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά, έχω την εξής φράση:

With respect to the below-listed photovoltaic system with central inverters for grid-feed-in during grid-parallel operation, the Contractor agrees to provide maintenance and servicing pursuant to the terms of the Agreement [...]

Επειδή στα τεχνικά είμαι τελείως άσχετη, το μόνο που έχω βρει μετά από ψάξιμο, είναι ότι το inverter είναι αντιστροφέας (ορισμένα αποτελέσματα δίνουν και μετατροπέας, αλλά ο ιστότοπος του ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρεία στα ελληνικά δίνει αντιστροφέας, ενώ για grid δεν βλέπω τίποτα).

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος; Θα σας είμαι υπόχρεη! :)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το grid απ' ό,τι ξέρω λέγεται πλέγμα και δίκτυο. Στη συγκεκριμένη πρόταση θα το έβλεπα δίκτυο.

Χρόνια πολλά κι από μένα!

Προσθήκη: Δηλαδή, καταλαβαίνω ότι μιλάει για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με κεντρικούς αντιστροφείς/μετατροπείς για τροφοδοσία του δικτύου στη διάρκεια της λειτουργίας παράλληλα στο δίκτυο. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό, πάντως, πρέπει να έρθουν οι ηλεκτρομηχανολόγοι μας.

Νομίζω ότι έχεις δίκιο, Αλεξάνδρα!

Εδώ:

σελ.31: μικτά φωτοβολταϊκά συστήματα (δηλ. όχι αυτόνομα, με άλλα λόγια αυτά που λειτουργούν παράλληλα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης): grid back-up και grid interactive

Αντιστροφείς- Inverter για φωτοβολταϊκά συστήματα

και εδώ:

Ο αντιστροφέας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ύστερα από τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια. Σκοπός του είναι να μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγεται από την ηλιακή κυψέλη σε ένα εναλλασσόμενο ρεύμα συχνότητας 50 Hz προσαρμοσμένο στο δίκτυο. Σε αντίθεση με τους αντιστροφείς που προορίζονται μόνο για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτοί που προορίζονται για παράλληλη λειτουργία πρέπει να ανταποκρίνονται τόσο στα χαρακτηριστικά του δικτύου όσο και στην απόδοση της ηλιακής γεννήτριας. Καθώς το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πανέλ ρέει μέσα από τον αντιστροφέα, τα χαρακτηριστικά του ουσιαστικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Χίλια ευχαριστώ, Αλεξάνδρα! Και πήγα να την πατήσω με το parallel. Το μυαλό μου πήγε στην παράλληλη (σε αντίθεση με τη σειριακή) σύνδεση.

Να προσθέσω εδώ και το feed-in tariff

The price per unit of electricity that a utility or supplier has to pay for renewable electricity from private generators. The government regulates the tariff rate.

προς επίρρωση της τροφοδοσίας του δικτύου ηλεκτροδότησης που ανέφερε η Αλεξάνδρα πιο πάνω.

nickel

Administrator
Staff member
Στο παραπάνω κείμενο, που τα photovoltaic panels τα λέει μια *πανέλ (για την ακρίβεια, τρεις φορές) και μια πάνελ, θα έβρισκε ισορροπία (στον τονισμό και όχι μόνο) με το φωτοβολταϊκούς πίνακες.