metafrasi banner

greenmail

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια και το 'χει η μέρα, φαίνεται, ώρα είναι να δοκιμάσουμε τη φαντασία και τις λεξιπλαστικές ικανότητές μας με έναν αμερικάνικο νεολογισμό.

Πρώτα, ορισμός από τη γουίκη:

Greenmail or greenmailing is the practice of purchasing enough shares in a firm to threaten a takeover, thereby forcing the target firm to buy those shares back at a premium in order to suspend the takeover.
The term is a neologism derived from blackmail and greenback as commentators and journalists saw the practice of said corporate raiders as attempts by well-financed individuals to blackmail a company into handing over money by using the threat of a takeover.

Μετά, εικόνα πρασινόραχων (επίσης από τη γουίκη):

Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε καμία τύχη να πετύχουμε κάτι προσπαθώντας να μείνουμε κοντά στην πρωτότυπη αμερικανιά ή στα συστατικά της (αλλά μπορεί και να κάνω λάθος) και θα χρειαζόταν κάτι πρωτότυπο εξαρχής. Ιδέες; (Εδώ δεν έχω καν αρχική μαγιά για να προτείνω :().

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν το εξηγεί κάπου το κείμενο, ίσως εκβιαστική αγορά πλειοψηφικού πακέτου; (Το 'χω παρακάνει σήμερα :))

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπα, λήμμα με ερμηνεία είναι. Η ΙΑΤΕ το έχει γκρινμέιλ, παρεμπ (σιγά μην δεν το είχε, που θα ΄λεγε και ο Θέμης).

Είναι προφανές ότι αφού είμαστε μακριά από το blackmail, είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να βρούμε κάτι ταιριαστό, με χρώματα. Στην ουσία είναι νόμιμος, έμμεσος, παραθυριακός εκβιασμός. Αυτό δεν είναι πρόταση.

nickel

Administrator
Staff member
Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ένας ηλίθιος όρος. Εμένα δεν με έκανε να σκεφτώ εκβιασμό αλλά σπαμ για τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη. Βέβαια, το blackmail δεν έχει καμιά σχέση με ταχυδρομείο (ετυμολογία: mid 16th century (denoting protection money levied by Scottish chiefs): from black + obsolete mail 'tribute, rent', from Old Norse mál 'speech, agreement') και δεν έχουμε ελληνική απόδοση με την οποία μπορούμε να παίξουμε. Εδώ έχουμε εκβιαστικά παιχνίδια με μετοχές, που αφορούν συγκεκριμένη μεθόδευση (απειλή εξαγοράς).

Το οικονομικότερο που μου έρχεται στο μυαλό - εκτός βέβαια απ' το γκρινμέιλ που με πάει κι εμένα σε αγωνίες για τα δάση του Καναδά - είναι εκβιασμός εξαγοράς.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καμιά ιδέα με επίθετο; Πώς λέμε ηθικός εκβιασμός; Εξαγοραστικός; (Μπαααα...) Οικονομικός εκβιασμός; Μετοχικός εκβιασμός; Μεριδιακός εκβιασμός; Κεφαλαιουχικός εκβιασμός; Ποσοστιαίος εκβιασμός; (Σταματήστε με, θα παραθέσω όλον τον Χρυσοβιτσιώτη.)

Γκρινμέιλ: Δελτίο τύπου από την Γκρινπίς :sneaky:

nickel

Administrator
Staff member
Μείνε στον εξαγοραστικό εκβιασμό αν το επίθετο είναι το ζητούμενο.