metafrasi banner

gradualism | culturalism = γκραντουαλισμός | κουλτουραλισμός

Lefteris

New member
Χαιρετω το φορουμ. Θα ηθελα να ρωτησω ποια ειναι, η μεταφραση στα ελληνικα της αγγλικης λεξης gradualism και της λεξης culturalism. Δεν εχω βρει κατι σχετικο στο διαδικτυο η στο παρον φορουμ σχετικα με τη σωστη αποδοση των ορων. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Lefteris

New member
Culturalism = πολιτισμικοτητα πιθανως. Gradualism ομως; Gradual ειναι ο σταδιακος, αυστηροτερα ο βαθμιαιος.

pontios

Well-known member
Άμα παραβλέψετε τα ορθογραφικά μου λάθη .. η έννοια πάντως -

gradualism - είναι η τακτική (η τρόπος δράσης η συμπεριφοράς) που αποσκοπεί να πετύχει κάτι - π.χ. μια (μεγάλη) πολιτική αλλαγή, με βαθμιαίο τρόπο
- αντί με μια απότομη δραστική κίνηση (εξέγερση η επανάσταση).

- η τακτική(η φιλοσοφία ?) που πιστεύει ότι ο καλλίτερος (ο πιο σωστός) τρόπος να πετύχεις (σε κάτι) είναι ο μεθοδευμένος τρόπος.

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες, Λευτέρη.
Γκραντουαλισμός και κουλτουραλισμός.
Πιο εύκολα απ' όσο νόμιζες, ε;

nickel

Administrator
Staff member
Από το Λεξικό των ισμών:

γκραντουαλισμός (αγγλ. gradualism) Φιλοσοφικός και θρησκειολογικός όρος που πρεσβεύει ότι η προσέγγιση της αλήθειας είναι δυνατή με πολλαπλές προοδευτικές ασκήσεις, και χαρακτηρίζεται από το βαθμιαίο. Το «βαθμιαίο» υπονοεί την πολλαπλότητα, τη συσσώρευση και το χωροχρονικό προσδιορισμό. Η θεωρία του γκραντουαλισμού (βαθμιαίου) πλησιάζει περισσότερο το ρελατιβισμό (σχετικοκρατία) και τον πλουραλισμό (πολυαρχία). Αντίθετη προς τον γκραντουαλισμό είναι η θεωρία του σουμπιτισμού. Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη gradual = βαθμιαίος.

Θα σου έλεγα για τον φαβιανισμό (φαβιανό σοσιαλισμό), αλλά ξέρω έναν κύριο που θα με πάρει στο ψιλό μετά...

Lefteris

New member
:laugh: Κοίτα να δεις. Περίμενα κάτι πιο "ελληνοπρεπές" αλλά μου κάνει και αυτό. Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη ανταπόκριση!