metafrasi banner

government cash transfers

Καλησπέρα,

"Extensive research in 16 OECD countries has shown that there is a strong correlation between high female employment rates and large government cash transfers to families, generous replacement pay during parental leave, the availability of plenty of part-time work and lots of formal child care."

Από εδώ (http://www.census2010.gov/hhes/www/income/histinc/redefs.html):
Government cash transfers include nonmeans-tested transfers such as social security payments, unemployment compensation, and government educational assistance (e.g., Pell Grants), as well as means-tested transfers such as aid to families with dependent children (AFDC, ADC), temporary assistance to needy families (TANF), and supplemental security income (SSI).

Σκέφτηκα τις αποδόσεις "μεταβιβάσεις κρατικού χρήματος σε οικογένειες" και "χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων σε οικογένειες", αλλά μάλλον δεν ισχύει κάποια από αυτές. Έχετε να προτείνετε κάτι;

Σας ευχαριστώ!

Ίσως ακούγεται φλύαρο, αλλά θα πρότεινα το
"Κοινωνικές παροχές χορηγούμενες από το Δημόσιο"

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν τα «κρατικά επιδόματα» αντιστοιχούν ακριβώς στα «Government cash transfers», αλλά δεν θα ήταν απλό το «government cash transfers to families» να γίνει «οικογενειακά επιδόματα»;

Νομίζω ότι το επίθετο "κοινωνικός" είναι προτιμότερο επειδή ο προς μετάφραση όρος περιλαμβάνει και επιδόματα και παροχές σε ανέργους κ.λπ., που δεν μπορούν να υπαχθούν στις "οικογενειακές παροχές" εν στενή εννοία. Τέλος, για το αν είναι προτιμότερο το "επιδόματα" ή το "παροχές": προτιμώ το δεύτερο, γιατί ο προκείμενος όρος είναι δυνατόν να περιλαμβάνει και εφάπαξ καταβαλλόμενες χρηματικές παροχές, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επιδόματα.

Γνώμη μου ότι το βάρος πέφτει στη συσχέτιση-ιδέα και όχι στη σχολαστική απόδοση της φράσης που με όλες τις παραλλαγές της πάει και σημαίνει το ίδιο εδώ.
Να προσθέσω λοιπόν: κρατικές ενισχύσεις στην οικογένεια, κρατικές παροχές... , χρηματική αρωγή από το κράτος, κρατικά κονδύλια για τη στήριξη της οικογένειας. Α, και πιο ...μεταφραστικό, μεταφορά/μεταβίβαση χρηματκών πόρων από το κράτος..