metafrasi banner

gnaw my knuckles

tuna

¥
Οι Άγγλοι το εννοούν, φαντάζομαι, στην κυριολεξία, αλλά εμείς πώς θα το λέγαμε; Αναζητώ έκφραση του τύπου 'τρώω τα λυσσακά μου' - μα αυτή δεν μου κάνει κι επίσης μού φαίνεται πολύ λαϊκή και κακόγουστη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ιδέες σας.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να ρωτήσω, μήπως είναι είναι αντίστοιχο του τρώω τα νύχια μου (από την αγωνία);

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Magenta: :)
he kept gnawing his fingernails = συνέχισε να τρώει τα νύχια του
Και πάλι όμως, συντάσσομαι με την ειδική σύμβουλό μου επί θεμάτων haute γενικώς, Παλ Αύρα.

Αν μιλάμε για ακραίο θυμό και την αντίστοιχη χειρονομία που συνοδεύει την έκφραση:

- τα παίρνω στο κρανίο
- μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι
- έγινα Τούρκος
- λύσσαξα,

και άλλα πολλά.

nickel

Administrator
Staff member
Επειδή συνήθως θέλει να δώσει την εικόνα, ή μεταφράζεις κυριολεκτικά («δάγκωνε τα χέρια του από την αγωνία») ή με το πλησιέστερο αντίστοιχο (που έδωσε η Παλ Αύρα).

Να ρωτήσω κάτι; Αν είναι αγωνία, δεν κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα αυτός που τρώει και τα χέρια του;

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό που είπα εγώ είναι ότι:
(α) η έκφραση δείχνει αγωνία.
(β) δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις «κλειδώσεις».
(γ) αν θέλουμε να «ζωγραφίσουμε» κάποιον που τρώει / δαγκώνει τα χέρια του από την αγωνία, επειδή είναι μια πολύ συγκεκριμένη και διεθνής κίνηση, τότε καλό είναι να περιγράψουμε αυτήν ακριβώς την κίνηση, και όχι τα νύχια ή αν κάθεται σε καρφιά ή κάρβουνα.
(δ) Αν μας αρκεί μια μεταφορική έκφραση, οτιδήποτε έχει να κάνει με αγωνία.

Και, με την ευκαιρία, ορισμένοι κάθονται και σε... αναμμένα καρφιά!

tuna

¥
Ζητώ συγνώμη, δεν το διευκρίνησα όσο θα έπρεπε. Είναι η περίπτωση που είπε ο Αμβρόσιος, του ακραίου θυμού, της τσατίλας, σε συνδυασμό, όμως, με θλίψη, αποκαρδίωση... Κάπως σαν τον κύριο στη φωτό που ανέβασε ο nickel, αλλά στο πιο έντονο.

nickel

Administrator
Staff member
Α, έκανε σαν λυσσασμένος (αν και οι λυσσασμένοι τους άλλους δαγκώνουν, όχι τα χέρια τους).

Βεβαίως, δεν έχουμε ξεχάσει το άψογο γιουτιουμπάκι (πού 'σαι, Έφη!).

daeman

Administrator
Staff member
Φλας, αν επιλέξεις την παραστατική απόδοση: δαγκώνω τη γροθιά μου, κάτι που κάνουμε εξοργισμένοι για να μη βγάλουμε φωνή μεγάλη. :mad:

Κάτι παρόμοιο θυμάμαι και σαν έκφραση απειλής (δαγκώνοντας συνήθως τον διπλωμένο δείκτη της γροθιάς): Άμα σε πιάσω, θα δεις τι θα πάθεις...