metafrasi banner

functional drinks = λειτουργικά ποτά

Διαβάζω εδώ ότι "A functional drink is any drink that has added ingredients that offer specific physiological or health benefits, beyond taste and hydration."
Η Wikipedia όμως λέει ότι "A functional beverage is a conventional liquid food marketed to highlight specific product ingredients or supposed health effects."

Ήδη κάποιοι τα λένε λειτουργικά ποτά, ενώ έχουμε ένα εύρημα εδώ ως "ποτά υποβοήθησης της [φυσιολογικής] λειτουργίας του οργανισμού".

Εσείς τι θα λέγατε; Υπόψη ότι είναι για χρήση σε νομοθετικό κείμενο.

cougr

¥
Δεν έχω κάτι το σημαντικό να συνεισφέρω αλλά απλώς ήθελα να αναφέρω - όπως μάλλον γνωρίζετε - ότι ένας συναφής όρος, το "functional foods", μεταφράζεται ευρέως ως "λειτουργικά τρόφιμα" και χρησιμοποιείται σε έγκυρες πηγές σχετικές με το αντικείμενο.

Edit: Βλέπω ότι έχει εκδοθεί και βιβλίο με αυτόν τον τίτλο
1733316409604.png

Last edited:

LinguaClash

Active member
Κι εμένα το λειτουργικά ποτά μου φαίνεται οκ, έτσι ξεμπλέκεις και με τους διαφορετικούς ορισμούς, εννοώ με το γεγονός ότι κάποιοι αποδέχονται ότι έχουν οφέλη ενώ άλλοι όχι.
Μου θυμίζει την περίπτωση της functional medicine που την ορίζουν ως a systems biology–based approach that focuses on identifying and addressing the root cause of disease, αλλά σύμφωνα με την wiki functional medicine (FM) is a form of alternative medicine that encompasses a number of unproven and disproven methods and treatments, που έχω την αίσθηση ότι έχει πια καθιερωθεί ως λειτουργική ιατρική.

Κι εγώ προς το λειτουργικά ποτά έκλινα. Συχνά η πιο απλή και προφανής λύση είναι και η καλύτερη.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!