metafrasi banner

focus group

daeman

Administrator
Staff member
Έχω τον όρο "focus group" σε υπότιτλο ντοκιμαντέρ που ερευνά την κατάσταση της μουσικής και της μουσικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ.

Οι εμφανίσεις του:
You wonder whether Bob Dylan would have ever been a hit if it was focus-grouped.

We have these focus groups and we test out the music and this is really what people want to hear.

Βρίσκω στο διαδίκτυο την απόδοση "ομάδες εστίασης" - καθιερωμένη, όπως φαίνεται -, αλλά επειδή η εστίαση έχει δύο σημασίες (ΛΚΝ):

εστίαση1 η [estíasi] O33 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του εστιάζω.

εστίαση2 η : (λόγ.) παράθεση γεύματος, συνήθ. ομαδικού: Xώρος / αίθουσα εστιάσεων.

διστάζω να τη χρησιμοποιήσω στον υπότιτλο, μη νομίσει κανείς ότι τους τραπεζώνουν κιόλας.

Υπενθυμίζω ότι: "Ας μην έχεις, αφού είναι υπότιτλοι, ασυνήθιστα πράγματα χωρίς λόγο, γιατί αν κοντοσταθεί ο θεατής, θα χάσει την επόμενη φράση", όπως πολύ σωστά λέει ο Νικέλ εκεί.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη γνώμη σας.

nickel

Administrator
Staff member
Θα βρεις και δυο ντουζίνες ομάδα εστίασης ενδιαφέροντος, το οποίο απομακρύνει τον όρο από τα εστιατόρια. Είχα προτείνει παλιότερα, σε πιο χαλαρά κείμενα, να πούμε επιλεγμένη ομάδα ή αντιπροσωπευτική ομάδα.

focus group: representative survey group: a small group of representative people who are questioned about their opinions as part of political or market research (Encarta® 2008)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και αριθμητικά αμελητέες ομάδες επικέντρωσης (μία από διδακτορικό στο ΑΠΘ).

Κάτι μου λέει ότι θα μπλέξουμε και με το think tank τώρα... :)

Εφόσον ψυλλιάζομαι από τη δεύτερη φράση ότι πρόκειται για ομάδες που κρίνουν ή αξιολογούν τραγούδια ή δίσκους, θα πρότεινα τις ομάδες αξιολόγησης για την περίπτωση αυτή.

daeman

Administrator
Staff member
Σας ευχαριστώ πολύ.

Όταν έκανα αυτή τη δουλειά περιστασιακά στα φοιτητικά μου χρόνια για χαρτζιλίκι (ως αντιπροσωπευτικό δείγμα συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, κι αν θέλετε το πιστεύετε;-), δεν ξέραμε τότε focus groups και τέτοια μαρκετίστικα χόκους πόκους, αλλά λέγαμε μεταξύ μας εμείς οι ανίδεοι:
-Πάμε για καφέ;
-Όχι, απόψε έχω ομάδα έρευνας αγοράς.