metafrasi banner

fiber-optic trunk = ζεύξη / ζευκτικό κύκλωμα οπτικών ινών

"The super computer is fed by fiber-optic lines from beam splitters, which are installed in fiber-optic trunks carrying telephone calls and internet data".
Τι ακριβώς είναι το trunks εκεί; Ερμάρια; Το έχω βρει και ως "ζεύξεις", "κυκλώματα" και, επειδή είμαι παντελώς άσχετη μ' αυτά, δεν ξέρω ποιο θα ήταν το σωστό.

Σύμφωνα με την Cisco, trunk =
Physical and logical connection between two ATM switches across which traffic in an ATM network travels. An ATM backbone is composed of a number of trunks.
Η Βίκυ λέει ότι Trunking is a concept in modern communications by which a communications system can provide network access to many clients by sharing a set of lines or frequencies instead of providing them individually. This is analogous to the structure of a tree with one trunk and many branches.

Βλέπω ότι στο ΕΜΠ το λένε "ζευκτικό δίκτυο" ή σκέτο "ζεύξη", θα άφηνα όμως και το trunk σε παρένθεση...

Δεν μπορώ να το αφήσω σε παρένθεση, γιατί είναι σε βιβλίο. Άρα έχουμε και λέμε: "... από διαχωριστές δέσμης, οι οποίοι εγκαθίστανται σε ζευκτικά κυκλώματα οπτικών ινών που μεταφέρουν τηλεφωνικές κλήσεις και διαδικτυακά δεδομένα". Βγάζει νόημα;

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ναι, βγάζει νόημα. Θα έβαζα και «τοποθετούνται» στη θέση τού «εγκαθίστανται». Και, φυσικά, συμφωνώ και με το σκέτο «ζεύξεις». Την ορολογία αυτή εγκρίνει και το teleterm.