metafrasi banner

feeding on demand

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και αφού έχουμε συζητήσει για το video on demand, ήρθε η ώρα να μας απασχολήσει και το feeding on demand.

Σύμφωνα με τη βίκι:
Feeding a baby "on demand" (sometimes referred to as "on cue"), means feeding when the baby shows signs of hunger; feeding this way rather than by the clock helps to maintain milk production and ensure the baby's needs for milk and comfort are being met.
Το κείμενό μου είναι εκλαϊκευτικό, αλλά ο μεταφραστής (με ιατρική εκπαίδευση) προτείνει τους όρους «θηλασμός κατ' επίκληση» ή «θηλασμός κατ' απαίτηση» (ο όρος «κατ' απαίτηση» είναι συχνή απόδοση του on demand σε ιατρικά θέματα). Έχετε κάποια καλύτερη ιδέα ή να το πάρει το ποτάμι της απαίτησης; (Έχω την εντύπωση ότι ούτε το «κατά παραγγελία» ούτε το «σε πρώτη ζήτηση» ταιριάζουν καλά εδώ).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από όσο καταλαβαίνω (δεν έχω γινει ακόμη ειδικός στον τομέα :D) υπάρχουν δύο θεμελιωδώς διαφορετικές σχολές (με αποχρώσεις). Χοντρικά, η μία πρεσβεύει το θηλασμό (ή τη διατροφή με το μπιμπερό) σε τακτά διαστήματα και η άλλη όποτε το ζητάει το μωρό. Ένα βασικό αρνητικό της πρώτης είναι (κατά τη δεύτερη) ότι το μωρό (και η μητέρα) «καταπιέζονται», ένα βασικό αρνητικό της δεύτερης είναι (κατά τους πρώτους) ότι πολλά μωρά δεν το ζητάνε όποτε χρειάζεται και αφυδατώνονται, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες.
Επομένως, μάλλον δεν αρκεί το «όποτε χρειάζεται» επειδή είναι, τελικά, το ζητούμενο.