metafrasi banner

faux painting

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υπάρχει απόδοση στα ελληνικά;

Faux painting or Faux finishing are terms used to describe a wide range of decorative painting techniques. The naming comes from the French word faux, meaning false, as these techinques started as a form of replicating materials such as marble and wood with paint, but has subsequently come to encompass many other decorative finishes for walls and furniture (από την αγγλική βίκι από όπου και η εικόνα, εδώ).

Και λίγη εικονογράφηση ακόμη, εδώ.

Ευχαριστώ

nickel

Administrator
Staff member
Είναι λίγο πονοκέφαλος αυτό. Εντάξει, πέρασαν τα φω-μπιζού, ακόμα και τώρα που απλοποιήθηκαν σε φο-μπιζού ή που έγιναν και μία λέξη, φομπιζού. Στο ίδιο πνεύμα, δεν θα με ενοχλούσε το φο-ναΐφ. Αλλά ένα μισερό «φο» με τη ζωγραφική φαίνεται περίεργο. Προτείνω (αφού απέρριψα «ζωγραφική faux», «ψευδοζωγραφική», «ερζάτς ζωγραφική») το «απομίμηση ζωγραφικής».

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα είναι απομίμηση ζωγραφικής ή ζωγραφική απομίμηση διακόσμησης; Κι αν είναι το δεύτερο, μήπως είναι καλύτερο να πάμε σε κανένα μονολεκτικό και δισύλλαβο φοπέιντ; Και κάτι ελληνικά σάιτ που βρισκω, faux painting το λένε...

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, συγγνώμη, ήμουν αλλού. Π.χ. ζωγραφική απομίμηση μαρμάρου για το faux marbling. Έχει πολλά faux αυτή η ιστορία και δεν μπορείς να αρχίσεις να σκορπάς ούτε ένα μάτσο αγγλικά ούτε ένα μάτσο μεταγραφές τύπου φο-μάρμπλινγκ.

nickel

Administrator
Staff member
Σαν υπερώνυμο την κάνει τη δουλειά του. Η κουτσουλιά που ήθελα να αφήσω είναι ότι, όταν δεν μας βολεύει το «φο», ας δούμε μήπως μας κάνει η «απομίμηση» (έστω το «ιμιτασιόν»).

Elsa

¥
Στη γλώσσα των μηχανικών (και των μοδιστρών!) παίζει η λέξη «τελειώματα» αλλά αφενός έχει ευρύτερη έννοια, αφετέρου δεν ξέρω αν είναι κατανοητό ευρέως. Δηλαδή αν τα πεις "διακοσμητικά τελειώματα" μάλλον λίγοι θα καταλάβουν.
Μου φαίνεται ακριβές και το «τεχνοτροπία απομίμησης»

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχω την αίσθηση (αλλά μπορεί να πέφτω παρασάγγες έξω) ότι οι συνδυασμοί με τα διάφορα «φο» δεν είναι εξίσου μειωτικοί με τα «ιμιτασιόν» και τις «απομιμήσεις». Με άλλα λόγια, μια γυναίκα μπορεί να πει ότι φοράει φομπιζού, αλλά δεν θα πει ποτέ ότι φοράει ιμιτασιόν κόσμημα --και τις απομιμήσεις μου φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να τις αγκαζάρουν οι διάφορες απομιμήσεις σοκολάτας στα παγωτά, μαρμελάδας στα πρωινά κ.π.λ.

Ανάλογα είναι και στο κείμενό μου. Ένας τύπος καμαρώνει για τα λούσα και τα στολίδια στην ταπεινή του έπαυλη, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και faux paints. Το πιο πιθανό είναι βέβαια ότι και στην Ελλάδα faux paints θα τα έλεγε· μου φαίνεται δύσκολο να μιλούσε για ιμιτασιόν ή για απομίμηση ζωγραφικής.

(Μα δεν σώθηκαν και τέτοιες διακοσμήσεις στην Πομπηία εκτός από τις άλλες;:rolleyes:)

Last edited:

Elsa

¥
Αυτά πάντως που εννοούν οι διακοσμητές, από τιμή μόνο ευτελή δεν είναι, αλλά απομιμήσεις είναι. Με την έννοια που είναι και το trompe l' oeil μια απομίμηση. Γι αυτό είπα τεχνοτροπία.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά μπορείς να πεις το αποτέλεσμα μιας δουλειάς «τεχνοτροπία»; Σίγουρα μπορείς να το πεις διακόσμηση με τεχνοτροπία απομίμησης ψ υλικού, αλλά το μακαρόνι μεγαλώνει και ο τύπος βιάζεται να καυχηθεί για τα φράγκα του... :)

nickel

Administrator
Staff member
Έχεις δίκιο, ντοκ. Δεν πά' να 'ναι «ψεύτικο κόσμημα», από τη στιγμή που το λες γαλλικά, το φομπιζού παίρνει άλλη αξία. Ιδίως αν προφέρεις παχύ το «ζ». Αλλά το σωστό παχύ, μη γίνεσαι ρεζίλι με τη λάθος προφορά. Αν τα πεις «faux τελειώματα», ανεβαίνει όσο πρέπει η ταρίφα; Στο γκουγκλ, άσε καλύτερα — όλα από μηχανάκι. (Έχει καεί και το «ιμιτασιόν», που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα τα γαλλικά το σωστό αποκούμπι.)

SBE

¥
Με έναν φίλο που ήταν άσσος στο marbling τα λεγαμε εφφέ όλα αυτά. Ζωγραφικά εφφέ.

melody

New member
Έχω ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο ώστε να είμαι σχεδόν 100% σίγουρη ότι έχει δίκιο η Έλσα. Ο σωστός όρος είναι τεχνοτροπία και κατόπιν γίνεται ο διαχωρισμός: τεχνοτροπία stucco, τεχνοτροπία trompe d'oeil κλπ. Παρά την ονομασία (faux) απαιτείται πολύ καλή τεχνική, εξ'ου και το μεγάλο κόστος .