metafrasi banner

falling/rising pitch

Alexandra

Super Moderator
Staff member
In linguistics, intonation is variation of pitch while speaking which is not used to distinguish words. It contrasts with tone, in which pitch variation does distinguish words. Intonation, rhythm, and stress are the three main elements of linguistic prosody. Intonation patterns in some languages, such as Swedish and Swiss German, can lead to conspicuous fluctuations in pitch, giving speech a sing-song quality.[SUP][/SUP]Fluctuations in pitch either involve a rising pitch or a falling pitch.

Ανοδικός και καθοδικός τόνος;
Ή ανερχόμενος και κατερχόμενος τόνος;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, το είδα αυτό, αλλά και το άλλο έχει ευρήματα, γι' αυτό δεν μπορούσα να αποφασίσω.

bernardina

Moderator
Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πώς το λέγαμε στη σχολή, αλλά αυτά παθαίνεις όταν οι παράδοση, η εξέταση και οι εργασίες γίνονται αποκλειστικά στα αγγλικά :confused:

Το ΛΝΕΓ, στο λήμμα επιτονισμός (=intonation), μιλάει για "αυξομειούμενη κύμανση της φωνής". Ίσως είναι καλύτερα να αποφευχθεί ο "τόνος", γιατί γίνεται μύλος με τη χρήση του. Να έμπαινε π.χ. "ένταση", αν και δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την ακρίβεια του όρου. Το pitch μάλλον "ύψος" είναι αν ακριβολογήσουμε.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το ΛΝΕΓ, στο λήμμα επιτονισμός (=intonation), μιλάει για "αυξομειούμενη κύμανση της φωνής". Ίσως είναι καλύτερα να αποφευχθεί ο "τόνος", γιατί γίνεται μύλος με τη χρήση του. Να έμπαινε π.χ. "ένταση", αν και δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την ακρίβεια του όρου. Το pitch μάλλον "ύψος" είναι αν ακριβολογήσουμε.
Όχι, θα ήθελα να αποφύγω τον όρο "ένταση", επειδή δεν νομίζω ότι η ένταση αυξομειώνεται, και δεν πρόκειται για ανθρώπινη φωνή.
Πιστεύω ότι όταν λέει falling pitch εννοεί "σολ, φα, μι, ρε, ντο", και rising pitch "ντο, ρε, μι, φα, σολ". Έχω ένα κλιματιστικό που όταν το ανάβεις ή το σβήνεις βγάζει αυτές τις νότες.

Η λέξη "ύψος" μου κάνει, επειδή ακριβώς αυτό αλλάζει όταν ακούς π.χ. τρεις νότες σε rising pitch: ντο-ρε-μι.

Zazula

Administrator
Staff member
Έχω ένα κλιματιστικό που όταν το ανάβεις ή το σβήνεις βγάζει αυτές τις νότες.
Το κλιματιστικό σου βγάζει αυτές τις νότες επειδή σφυρίζει αδιάφορα που δεν έχει χαοτική αιώρηση! :p