metafrasi banner

fail-safe

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Με την εξής έννοια:

(adj.) Acting to discontinue a military attack on the occurrence of any of various predetermined conditions.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα χρήσης; Ίσως μπορεί να υπάρχει κάτι με ασφαλιστικές δικλίδες ή δικλίδες επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς ή...

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στην ταινία δύο κομάντος έχουν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό σε μια γέφυρα. Βλέπουν να πλησιάζει το τζιπ του μισητού ναρκωβασιλιά, τον οποίο θέλουν να σκοτώσουν, αλλά μαζί του έχει και την κόρη του. Ο ένας κομάντο λέει στον άλλο:
"Activate the fail-safe!"
Και ο άλλος απαντάει:
"There's no fail-safe."

Μπουμ.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτό είχα γράψει πριν από 16 χρόνια, αλλά τώρα που το ξαναβλέπω, μου φάνηκε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος όρος.

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, ο συγκεκριμένος ορισμός στο #1, ο δεύτερος από τρεις ορισμούς που έχει το American Heritage, δεν είναι ο πιο συνηθισμένος και οπωσδήποτε δεν ταιριάζει στο παράδειγμα. Να πάρουμε καλύτερα τον συνηθισμένο ορισμό (τον πρώτο):

Capable of compensating automatically and safely for a failure, as of a mechanism or power source.

Νομίζω κι εγώ ότι σκέτο «ασφάλεια» θα το πεις (όχι «ασφάλεια έναντι αποτυχίας»).

(Δεκτό το «ασφάλεια έναντι βλάβης».)

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, νομίζω μεταφορικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το fail-safe (ουσ.) ή fail-safe mechanism / procedure είναι ίδια με τη μεταφορική χρήση της δικλίδας ασφαλείας.

a system or plan that comes into operation in the event of something going wrong or that is in place to prevent such an occurrence: stewards positioned around the track as a fail-safe. (ODE)

Ο "μηχανισμός απενεργοποίησης" δεν θα είχε κάποια χρησιμότητα στην περίπτωσή μας;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πάντως, ο συγκεκριμένος ορισμός στο #1, ο δεύτερος από τρεις ορισμούς που έχει το American Heritage, δεν είναι ο πιο συνηθισμένος και οπωσδήποτε δεν ταιριάζει στο παράδειγμα.
Ο λόγος που προτίμησα τον δεύτερο ορισμό είναι επειδή οι δύο κομάντος είναι πρώην στρατιωτικοί και είναι πιθανό να χρησιμοποιούν ορολογία που έχουν μάθει στον στρατό.

nickel

Administrator
Staff member
Μάλλον ο ορισμός πρέπει να αναφέρεται σε επίθεση με πυρηνικά όπλα, όπου καλό είναι να έχεις διαδικασία διακοπής της επίθεσης, να μην την πάθεις όπως στο S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα.

Zazula

Administrator
Staff member
Όχι «ασφάλεια έναντι αποτυχίας» — δεκτό το «ασφάλεια έναντι βλάβης».
«Αστοχίας» είναι η λέξη που ψάχνεις (και που χρησιμοποιείται για την απόδοση του fail-safe) — «αστοχίας». :)

nickel

Administrator
Staff member
Είδα στην teleterm το «ασφάλεια έναντι αποτυχίας» και θεώρησα ότι η αποτυχία δεν είναι η καλύτερη απόδοση σ' αυτή την περίπτωση. Αλλά και η αστοχία δεν με συγκινεί. Για το breakdown και το malfunction τι πρόβλημα έχει η βλάβη;

fail-safe
causing a piece of machinery to revert to a safe condition in the event of a breakdown or malfunction: a forklift truck with a fail-safe device.

(ODE)

Zazula

Administrator
Staff member
Αλλά και η αστοχία δεν με συγκινεί.
Κακώς δεν σε συγκινεί. Θα σε πάρω wingmate σε μηχανολογικά περιβάλλοντα μέχρι να συγκινηθείς. Δεν θα πάρει πολύ.

Fail-Safe (ταινία 1964, στα ελληνικά ως Συναγερμός θανάτου...).

Δεν έχω δει την ορίτζιναλ, αλλά έχω δει το ριμέικ του 2000, το οποίο μου είχε φανεί πολύ καλό. Γυρισμένο σε στυλ ασπρόμαυρης τηλεταινίας, κάτι που εντείνει το κλειστοφοβικό της κλίμα, και με ορισμένες συγκλονιστικές σκηνές, ιδίως στο τέλος.
(χωρίς βέβαια το μαύρο χιούμορ που απογειώνει την ταινία του Κιούμπρικ)

nickel

Administrator
Staff member
Κακώς δεν σε συγκινεί. Θα σε πάρω wingmate σε μηχανολογικά περιβάλλοντα μέχρι να συγκινηθείς. Δεν θα πάρει πολύ.
Τι να σου κάνω που, εκτός από δυσσυγκίνητος, είμαι και δυσκίνητος.
:)