metafrasi banner

facial hair

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο ορισμός στα αγγλικά είναι σαφής (π.χ. εδώ, στη γουίκη). Όμως πώς λέμε συνολικά στα ελληνικά αυτό το τρίχωμα που σκεπάζει το πρόσωπο αντρών και (άτυχων) γυναικών;

Στο νέτι βρίσκουμε (σε λιγοστούς αριθμούς) κάθε λογής συνάψεις: τριχοφυΐα, τρίχωμα, τρίχωση· προσωπική ή του προσώπου. Υπάρχει όμως κάτι που επικρατεί;

Νομίζω ότι η τριχοφυΐα προσώπου αποτελεί την πιο... σικ επιλογή. Αλλά, αν το κείμενό σου δεν απαιτεί καθωσπρεπισμούς και άλλα σχετικά, θαρρώ ότι και τα απλά "γένια" θα κάνουν τη δουλειά μια χαρά. :)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν το κείμενο είναι διαφημιστικό ή είναι κάποιο άρθρο σε περιοδικό, συμφωνώ με τον Ρότζερ ότι είναι "τριχοφυΐα προσώπου". Σε μυθιστόρημα, θα έλεγα "τρίχες στο πρόσωπο" ή θα το συγκεκριμενοποιούσα, "μουστάκι, γένια" κλπ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή χρειάζομαι τον συνολικό όρο για γένεια, μουστάκια, φαβορίτες κ.λπ. αυτό που με δυσκολεύει με την τριχοφυΐα είναι η σύγχυση που διαφαίνεται ακόμη και στον ορισμό του ΛΚΝ:

τριχοφυΐα η [trixofiía] Ο25 : το φύτρωμα των τριχών: Ο άντρας παρουσιάζει αυξημένη ~ σε ορισμένα μέρη του σώματός του. H εμφάνιση της τριχοφυΐας στην ήβη.

Εδώ ο ορισμός και το δεύτερο παράδειγμα επικεντρώνονται στο φαινόμενο, στην έκφυση των τριχών που λέει το Αντιλεξικό, το να βγαίνουν τρίχες (κυρ. στο πρόσωπο και στο σώμα) που λέει το ΛΝΕΓ και όχι στο αποτέλεσμα του φαινομένου, δηλαδή το σύνολο των τριχών. Αλλά και το πρώτο παράδειγμα, καταχρηστικά και μόνο νομίζω ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν αφορά το φαινόμενο και μόνο.

Το πρόβλημα είναι ότι το τρίχωμα, ως σύνολο των τριχών, αναφέρεται στις τρίχες όλου του σώματος, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να αποφύγω το μάλλον αηδές τρίχωμα του προσώπου παρά τις διαθέσιμες συνάψεις με τρίχωμα της ήβης, της μασχάλης, της κεφαλής κ.λπ.

Συμφωνώ με την τριχοφυία, αλλά και με τα γένια, για πιο λαϊκό. Τα γένια περιλαμβάνουν όλο το σύστημα.