metafrasi banner

exporting - importing (country) = εξαγωγός - εισαγωγός (χώρα)

εξαγωγός - εισαγωγός (χώρα)

εξαγωγός-εισαγωγός, ως επίθετα που συνοδεύουν κυρίως τη λέξη "χώρα". Ευρήματα πάμπολλα, όχι όμως στα λεξικά (ΛΚΝ, ΛΝΕΓ, ΝΕΛ). Τα εξαγωγικός-εισαγωγικός, π.χ. εμπόριο, σημαίνουν "που αφορά την εξαγωγή-εισαγωγή", ενώ εδώ πρόκειται για υποκείμενα που δρουν, δηλ. για χώρα εξαγωγέα-εισαγωγέα, αλλά σε θέση επιθέτου, πριν από το ουσιαστικό. Υποθέτω κατά το παραγωγός. Άρα, καθ' όλα νόμιμα, και πάντως με ευρύτατη χρήση (χιλιάδες γκουγκλιές). Μακάρι κάποτε να αντικαταστήσουν και τα ουσιαστικά "εξαγωγέας-εισαγωγέας", όπως συμβαίνει με το "παραγωγός", που δεν έχει "παραγωγέας".
Πρώτα όμως πρέπει να μπουν στα λεξικά! Κι όχι να μου τα κοκκινίζει το Word...

nickel

Administrator
Staff member
Αντέγραψα (δεν μετέφερα απλώς) από τος νεολογισμούς. Και μπορούμε να το συζητήσουμε εκτενώς μόλις κλείσουμε το θέμα νήμα πάροχος - παροχέας.

Προς το παρόν, η χαρμόσυνη είδηση, από το ΠαπΛεξ:

εξαγωγός
ο (Α ἐξαγωγός) [εξάγω]· (νεοελλ.) εξαγωγέας· || (αρχ.) οχετός για την αποχέτευση υδάτων.
εισαγωγός
ο (Α εἰσαγωγός)· ο εισαγωγέας· || (αρχ.) 1. επίθ. τού Ερμή επειδή προστάτευε τις εισαγωγές· 2. σωλήνας.

Στο ΠαπΛεξ, ωστόσο, είναι ουσιαστικά.

Zazula

Administrator
Staff member
Στο Πρωίας η είδηση είναι ακόμα πιο χαρμόσυνη (διότι δίνει τουλάχιστον το ένα από τα δύο ως επίθετο ήδη από το 1933):

εξαγωγός, -ός, -όν· ο εξάγων, ο δι' ου εξάγεται τι || το αρσ., ως ουσ., εξαγωγεύς
εισαγωγός (ο, η)· ο εισάγων, εισαγωγεύς

(Βέβαια, και μετά την άλλη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα, άντε να εξηγήσεις στον κοινό νηματανοίξαντα Κώστα γιατί ο εξαγωγός μπορεί κατά το Πρωίας να είναι μόνον άντρας, ενώ οι γυναίκες πρέπει να είναι αποκλειστικά εισαγωγοί — και να λείπουν οι φροϋδικές αναλύσεις, παρακαλώ! :D)

Όντως χαρμόσυνοι κομιστές είστε και οι δύο. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν στα λεξικά αυτές οι λέξεις και το Word τις υπογραμμίζει με κόκκινο. Και εμένα τουλάχιστον, παρά τις αμέτρητες γκουγκλοανευρέσεις, με επηρεάζει αυτό, για να πω τη μαύρη αλήθεια. Μου χαλάει το κέφι και, πολλές φορές, με βαριά καρδιά, έχω αλλάξει λέξη γι' αυτό το λόγο.

Zazula

Administrator
Staff member
Αλίμονο αν έμενα στο τι μου κοκκινίζει το Word (αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη, σέβομαι τις αναστολές σου)! Άλλωστε κοκκινίζει και λέξεις που όντως υπάρχουν σε σύγχρονα λεξικά.

Σίγουρα πολλές φορές το αγνοώ, αυτό έλειπε. Εσύ όμως έχεις επιμελήτρια πάνω απ' το κεφάλι σου;