metafrasi banner

eustress

Το distress το ήξερα, ήρθε η ώρα να μάθω και το eustress (πληροφορίες και για τα δύο εδώ και γενικώς παντού στο δίκτυο).

Το Merriam Webster online το έχει στους νεολογισμούς.

Διαφανής η σημασιά και η ετυμολογία του, το θέμα είναι πώς το λέμε; Έχουμε κάτι ή να τα κάνω θετικό στρες / αρνητικό στρες;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για ποιον λόγο σκέφτεσαι να μην το πεις ευστρές; («Για να μην αρχίσει να κλίνεται σαν το εκκρεμές», θα μπορούσε να είναι ένας, π.χ.).

Δεν συμφωνώ με τη σύνδεση του stress με το distress: το δεύτερο δηλώνει μια ακραία κατάσταση αγωνίας ή απόγνωσης, δεν είναι απλά ένας τύπος άγχους. Τούτου λεχθέντος, νομίζω ότι παλιότερα ήταν της μόδας η φράση «παραγωγικό άγχος» ή κάπως έτσι, που κτγμ ταυτίζεται με αυτό που χαρακτηρίζουν eustress.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χρειάζεσαι και τα τρία μαζί; Και τη σύνδεση stress/distress (που είναι λίγο περίεργη);

Δυστυχώς ναι. Παραθέτω:
Stress

Stress is defined as the physical and psychological responses of your body as you try to adapt to stressors. A stressor is anything that requires you to adapt and cope with either positive or negative situations.

Distress is excess negative stress, caused by fear, anger, confusion, or other similar mood states in one’s life. Distress can increase the risk for chronic disease (such as heart attack) or can make a disease process worse. Distress can produce negative physical responses (increases in heart rate, increases in stress hormone concentrations, headaches, and so on). It can also have negative emotional effects such as anxiety, sleeplessness, and depression, among others.

Eustress is positive stress and is healthy. It is an enjoyable type of stress, such as what you might feel prior to becoming elected class president, scoring well on an exam, or obtaining your driver’s license.

A few ways to cope positively with stress and distress include changing one’s diet (for example, by eating breakfast regularly and reducing caffeine intake), meditation (it can be as simple as reflecting about a pleasant event in one’s life), or engaging regularly in exercise (such as brisk walking, weight lifting, climbing stairs). Dealing with stress and distress in a positive way is something that will challenge you daily for the rest of your life.
Έχει και παρακάτω, αλλά πήρατε μια ιδέα.

Φυσικά μπορώ να κάνω αλλαγές στο κείμενο (προς το παρόν τα έχω θετικό / αρνητικό στρες κι εκεί που λέει για διαχείριση stress και distress πέταξα έξω το δεύτερο και γράφω μόνο στρες).

Πάρεμπ, ούτε εγώ συμφωνώ με τη σύνδεση του stress με το distress, αλλά ο συγγραφέας το κάνει (και ετυμολογικά έχουν σχέση, όχι ότι παίζει ρόλο αυτό για την τρέχουσα σημασία τους) οπότε κάτι πρέπει να κάνω και γω με δαύτο (και πάλι, με παίρνει για αλλαγές, απλά το σκέφτομαι ρε παιδί μου).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν έγραφα για πάρτη μου, θα είχα ήδη καπαρώσει το στρες/ευστρές/δυστρές, αλλά επειδή εδώ συζητάμε με λιγότερη φαντασία, ίσως τελικά πρέπει να καταλήξεις στο τρίο στρες/ θετικό στρες/αρνητικό στρες (που δεν μου αρέσει καθόλου επειδή ανασηματοδοτεί το σκέτο στρες σε μια έννοια οιονεί ουδέτερη).

nickel

Administrator
Staff member
Τι θα λέγατε για:
stress = στρες, άγχος
distress = έντονο στρες / άγχος, υπέρμετρο στρες / άγχος
eustress = θετικό στρες / άγχος

daeman

Administrator
Staff member
...
Άλλο ένα σετάκι (δις):

stress: αγωνία
distress: δυσαγωνία / άγχος
eustress: ευαγωνία που οδηγεί στο ευ αγωνίζεσθαι :-)

στρες / δυσφορικό στρες / ευφορικό στρες

«Το άγχος ορίζεται ως "δυσφορικό συναίσθημα επικείμενου κινδύνου", εκδηλώνεται μέσω σωματικών εκδηλώσεων, συμπεριφορών, σκέψεων και ποικίλων ψυχολογικών διεργασιών και διαφοροποιείται από τη φοβία ως προς την απροσδιόριστη πηγή πρόκλησής του.»
http://www.ioanninapsychology.gr/index.php/Παιδιά/Έφηβοι/2012-05-25-11-04-34.html

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλή η ιδέα με το υπέρμετρο, οπότε ίσως χρειάζεται κάτι και από την άλλη πλευρά για να εξαφανιστεί πλήρως το δίπολο θετικό-αρνητικό. Ίσως eustress = ευεργετικό στρες (άγχος);

cougr

¥
Εύαγχος (no good?). Πάντως, νομίζω ότι στην αρχαία Ελληνική γραμματεία υπήρχε αναφορά στη λέξη αυτή.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...στρες / δυσφορικό στρες / ευφορικό στρες

«Το άγχος ορίζεται ως "δυσφορικό συναίσθημα επικείμενου κινδύνου", εκδηλώνεται μέσω σωματικών εκδηλώσεων, συμπεριφορών, σκέψεων και ποικίλων ψυχολογικών διεργασιών και διαφοροποιείται από τη φοβία ως προς την απροσδιόριστη πηγή πρόκλησής του.»
http://www.ioanninapsychology.gr/index.php/Παιδιά/Έφηβοι/2012-05-25-11-04-34.html

Αυτό δεν το είχα δει πιο πριν... ;) :D

Το θέμα είναι αν πρόκειται για κάτι λιγότερο ή περισσότερο παροδικό όπως η ευφορία και η δυσφορία. Πιθανόν. Η Μελάνη θα μας πει.

daeman

Administrator
Staff member
Εύαγχος (no good?). Πάντως, νομίζω ότι στην αρχαία Ελληνική γραμματεία υπήρχε αναφορά στη λέξη αυτή.

Εκείνο είναι «ἔναγχος», αν δεν κάνω λάθος.

Ωστόσο, το «εύαγχος» έχει ευρήματα γι' αυτό που συζητάμε, τα οποία προέρχονται από έναν συγγραφέα, καταπώς φαίνεται:

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΧΟΣ
TOTAL BUSINESS SUCCESS, ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΖΑΙΡΗΣ Γ. ΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ, 2014, Εκδόσεις Σταμούλη

Δημιουργική Διαχείριση του Stress και Αξιοποίηση του Εύαγχους
Το «αρνητικό» και το «θετικό» stress (εύαγχος)
Η δημιουργική αξιοποίηση του «θετικού» stress (εύαγχος)
http://www.sourcemarcom.gr/consulti...irish-toy-stress-kai-aksiopoihsh-toy-eyagxoys

Στη Ναυτεμπορική, 5-12-2005: http://www.azairis.gr/arthra/business-management/98--5-2005.pdf

και το ίδιο απόσπασμα από Τα Νέα, 28-11-2005:

«Τέλος, όσον αφορά τον «Εαυτό μας», ίσως αυτός είναι και το πιο αποφασιστικό μέρος που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην αποτελεσματική είσπραξη οφειλών, αφού συσχετίζεται με τα νέα στοιχεία επικοινωνίας και δημιουργικής σκέψης που πρέπει να διαθέτει ένα Στέλεχος Εισπράξεων και με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους διαχείρισης και μετατροπής του άγχους σε δημιουργικό εύαγχος.»

Βιβλιογραφία: Α. Ζαΐρη και Γ. Σταμάτη: «SOS, Εισπράξτε τώρα τις ανεξόφλητες οφειλές...», Εκδόσεις Κριτική

Zazula

Administrator
Staff member
[...] ίσως τελικά πρέπει να καταλήξεις στο τρίο στρες/ θετικό στρες/αρνητικό στρες (που δεν μου αρέσει καθόλου επειδή ανασηματοδοτεί το σκέτο στρες σε μια έννοια οιονεί ουδέτερη).
Όχι κατ' ανάγκη ο βασικός όρος να γίνει κατ' αυτόν τον τρόπο ουδέτερος· πρβλ. κακός / άκακος / πάγκακος — το κακός παραμένει κακόσημο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι κατ' ανάγκη ο βασικός όρος να γίνει κατ' αυτόν τον τρόπο ουδέτερος· πρβλ. κακός / άκακος / πάγκακος — το κακός παραμένει κακόσημο.
Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται ότι δεν είναι ποιοτικά αντίστοιχες οι τριάδες, ίσως και λόγω της χρήσης των επιθέτων θετικός/αρνητικός, οπότε τι περισσεύει;

Δαίμανε, :)

Zazula

Administrator
Staff member
Είναι το ίδιο ακριβώς με τη χοληστερίνη, Δόκτωρ. Αν πεις έχω (σκέτο) άγχος / χοληστερίνη, τότε είναι σίγουρα κακό. Αν πεις έχω καλό άγχος / ψηλά την καλή χοληστερίνη, τότε είναι καλό — και σε αντιδιαστολή υπάρχει το κακό άγχος (και η κακή χοληστερίνη). Το δίπολο καλή-κακή χοληστερίνη, πάντως, δεν κατέστησε ουδέτερη φορτίου τη σκέτη λέξη χοληστερίνη. Το ίδιο επομένως κι εδώ με το άγχος.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, επειδή είναι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί διαφορετικών (συγγενικών) πραγμάτων. Η χρήση του θετικός/αρνητικός παραπέμπει (εμένα τουλάχιστον) σε μια γραμμική κλίμακα του ίδιου μεγέθους.