metafrasi banner

estate sale

Alexandra

Super Moderator
Staff member
An estate sale or estate liquidation is a sale or auction to dispose of a substantial portion of the materials owned by a person who is recently deceased or who must dispose of his personal property to facilitate a move.

Δεν ξέρω αν έχει αρχίσει να γίνεται και στην Ελλάδα, νομίζω όχι.http://en.wikipedia.org/wiki/Estate_sale#cite_note-0 Πώς θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτό τον όρο; Στην ταινία μου οργανώνεται estate sale από την εξαιρετική κυρία που αναφέραμε εδώ, για να ξεφορτωθεί μερικά πράγματα από το παραφορτωμένο σπίτι της. Στην ουσία δεν διαφέρει και πολύ από το garage sale, εκτός ίσως ότι το δεύτερο είναι πιο μπανάλ και δεν θα μπορούσε να γίνει από μεγιστάνες του πλούτου. Επίσης, κατά κανόνα το garage ή yard sale γίνεται έξω από το σπίτι, ενώ στο estate sale τα αντικείμενα παραμένουν στον χώρο τους και οι αγοραστές περιφέρονται και θαυμάζουν.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτά (όταν δεν είχαν φύγει ακόμη οι βάσεις) τα λέγανε αμερικάνικες πωλήσεις ή κάτι τέτοιο: Οι μικρές αγγελίες ήταν γεμάτες «Αμερικανός πωλεί...». Επισκεπτόσουν τα σπίτια των Αμερικανών που έπαιρναν μετάθεση και πούλαγαν τα πάντα, εκτεθειμένα όπως ήταν και ευρίσκονταν. Ουσιαστικά, μια εθελοντική εκποίηση είναι.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τις θυμάμαι τις αμερικάνικες πωλήσεις! Είχε πλάκα, γιατί κάποιοι έμποροι βάφτιζαν το εμπόρευμά τους "αμερικάνικη πώληση", ενώ δεν ήταν.

SBE

¥
Εκποίηση σκέφτηκα στην αρχή, αλλά μετά σκεφτόμουν ότι η εν λόγω ψωνάρα χρησιμοποιεί φανταιζί ορολογία για το ξεπούλημα των άχρηστών της (δε νομίζω να πουλάει πιάνα, πίνακες κλπ).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι με βολεύει η λέξη εκποίηση. Δεν ξέρω αν πουλάει πιάνα και πίνακες, αλλά πουλάει και σεντόνια Βερσάτσε.

daeman

Administrator
Staff member
Αν θέλουμε πιο έντονη εσάνς επισημότητας, υπάρχει και η εκποίηση κινητής περιουσίας (ή μέρους της, της παλιατζούρας ή των ανεπιθύμητων). Όχι για τη συγκεκριμένη χρήση φυσικά, γιατί για υπότιτλο είναι εντελώς ανοικονόμητο, όσα άχρηστα και να πουλήσουμε.

nickel

Administrator
Staff member
Και εκποίηση ή δημοπρασία προσωπικών ειδών. (Κίνημα κατά της λιτότητας — στους υπότιτλους)

daeman

Administrator
Staff member
Αναλόγως με τα προσώπατα, βέβαια, γιατί αν βγω να πουλήσω εγώ τα προσωπικά μου είδη, μπορεί να με πάρουν με τις πέτρες (όχι λιτότητα στις πέτρες!). Για τη *μογκούλα συγγνώμη, μεγιστάνα όμως, είναι αλλιώς. Υπάρχουν και αβγά, και γιαούρτια κι ένα σωρό άλλα βλήματα, εδώδιμα, *εδώδημα και αποικιακά.

SBE

¥
Daeman, τα προσωπικά σου αντικείμενα μπορεί να γίνουν συλλεκτικά στο μέλλον (μετά θάνατον, π.χ.), οπότε θα λες Κιμόρα σ' έφαγα!

daeman

Administrator
Staff member

α. Δε γίνεται τίποτα πριν, λες, ε;
Και β.: Κουνήσου απ' τη θέση σου, χτύπα ξύλο, φτου φτου...
Και γ.: Μπα, αυτή δεν τρώγεται με τίποτα, ούτε μετά θάνατον, κι ας έχω πεθάνει της πείνας.