metafrasi banner

ego depletion

Ego depletion refers to the idea that self-control or willpower is an exhaustible resource that can be used up. When that energy is low, mental activity that requires self-control is impaired. In other words, using one's self-control impairs the ability to control one's self later on. In this sense, the idea of limited willpower is correct. In an illustrative experiment on ego depletion, participants who controlled themselves by trying not to laugh while watching a comedian did worse on a later task that required self-control compared to participants who did not have to control their laughter while watching the video.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ego_depletion

Δεν φαίνεται να υπάρχει ελληνική απόδοση, αλλά είπα να ρωτήσω, μπας και. Η απόδοση που σκέφτομαι είναι το προφανές εξάντληση του Εγώ.

Σωστά και προφανή τα αποπάνω, αλλά αναρωτιέμαι μήπως είναι πιο εύγλωττη και εξυπηρετική η ανάλωση, η οποία έχει και ρήμα σαφέστατο.

Νίκελ, την απομείωση την αγνοούσα (ή είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό μου λόγω αχρηστίας). Τη βρίσκω μια ιδέα εξεζητημένη, για να πω την αλήθεια.

Θέμη, η αίσθηση που έχω είναι ότι το αναλώνω δεν έχει ακριβώς την έννοια του deplete (αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το ΛΚΝ και το ΛΝΕΓ)· στο ουσιαστικό πάντως υπάρχει ταύτιση. Από την άλλη, δέχομαι ότι η εξάντληση του εγώ είναι κομματάκι αμφίσημη...

Στάθη, δεν πρότεινα την ανάλωση σαν πρώτη μετάφραση του depletion. Απλώς μου φάνηκε νοηματικά σαφέστερη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η εξάντληση έχει κάποιες χροιές παραπλανητικές αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συμφραζόμενα. Από την άλλη, σκέφτηκα ότι μάλλον θα προτιμούσαμε να πούμε ότι το εγώ αναλώνεται παρά ότι εξαντλείται. Σε τελική ανάλυση, νομίζω ότι, ακόμα κι αν προτιμήσεις την εξάντληση, μέσα στο κείμενο θα σου χρειαστούν και τα ανάλωση/αναλώνομαι.

Zazula

Administrator
Staff member
Έχεις σκεφτεί και την εξασθένηση / εξασθένιση του Εγώ;

unique

Member
Ως όρος είναι μάλλον αποτυχημένος γιατί παραπέμπει σε χίλιες δυο έννοιες εκτός από αυτήν που έχει καθιερωθεί. περιφραστικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξάντληση/εξασθένηση αυτοδιαχειριστικών αποθεμάτων/ εγωτική απορία. (μείωση του E.Q).