metafrasi banner

drum mower conditioner

Mower conditioner σύμφωνα με ΙΑΤΕ είναι "θεριστικό μηχάνημα". Για flail mower conditioner δίνει "χορτοκοπτική-στελεχοθλιπτική μηχανή ", ενώ για rotary drum mower δίνει "χορτοκοπτική μηχανή με περιστρεφόμενα τύμπανα ".

Κι εγώ έτσι το ξέρω: Χορτοκοπτική μηχανή/μηχάνημα (ή σκέτο χορτοκοπτικό) με τύμπανα. Δες και εδώ (στη μέση περίπου, που μιλάει για φορτωτές, χορτοκοπτικά (MoCo) και μπαλιαστικά).

Νομίζω δεν έχουν διαφορά. Στον ορισμό του mower στην Wikipedia λέει πως τα μεγάλα χορτοκοπτικά ονομάζονται και mower conditioners.

nickel

Administrator
Staff member
1. Δεν έχω άποψη για το drum mower. «Θεριστική με χορτοκοπτικό τύμπανο» ενδεχομένως, αλλά έψαχνα κυρίως για το δεύτερο.

2. Άριστη εξήγηση για το conditioner στην Wikipedia:

A hay conditioner is a machine that crimps and crushes newly cut hay to promote faster and more even drying. Drying the hay efficiently is most important for first crop hay, which consists of coarse stalks that take a longer period of time to draw out moisture than finer textured hays, such as second crop cuttings. [...]
Mower-conditioners, MoCo's in casual conversation, are a staple of large-scale haying. Mower-conditioners are defined by the mechanisms that accomplish mowing and conditioning. There are two types of mowers, swathers and disc mowers. Swathers use sickles mounted to a series of rotating bars to cut. Disc mowers have a number of hubs across the cutting width, each hub has two small knives that spin at high speeds. Disc mowers can cut at much higher ground speeds than swathers. Swathers main advantage over disc mower is the reduced horsepower requirements. Only very large swathers, from 14'-25' cutting width, are still produced and can be very efficient in high acreage fields. Conditioners come in three main types; rubber-roller conditioners, steel-roller, and flail. The roller conditioners consist of two opposing rolls that have a raised, interlocking chevron pattern. The rollers either have a rubber or steel chevron pattern and a steel main shaft. The crop is crimped between the rollers, decreasing the drying time. The flail conditioner is an arrangement of steel V's on a main shaft that beat the crop against the top of the mower-conditioner. The flail conditioner reduces drying time by removing the waxy coating on the crop.​

3. Δεν βρήκα τίποτα στις θεριστικές σε σχέση με το conditioner, εκτός από το «στελεχοθλιπτική».

4. Η πρότασή μου, μια και υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι σύνθλιψης και για να μεταφράσουμε σωστά και το conditioner: χορτοβελτιωτική.

Eτσ' όπως τα λέει ο nickel. Eίναι σα να λέμε 2 σε 1, και mower και conditioner. Lawn mower-conditioner. Δεν κόβει μόνο, κάνει κι άλλα! :)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δυσκολεύομαι στο ότι δεν καταλαβαίνω τι είναι το μηχάνημα καθόλου και δε με διευκολύνει ο συνδυασμός με διάφορες λέξεις που επίσης δεν καταλαβαίνω από μόνες τους.
Δεν το περίμενα να έχει τόση πέραση αυτό το νήμα, πάντως :D

Πάντως, αν δεις ένα συγκεκριμένο μοντέλο Mower Conditioner, π.χ. το 530 της John Deere, στα ελληνικά αποδίδεται απλά χορτοκοπτικό. Αυτό ξέρω κι εγώ από τον δικό μου πελάτη. Φυσικά καθόλου δεν το αποκλείω να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αποδόσεις.

Για να δεις τι ακριβώς κάνει το μηχάνημα, θα έλεγα να δεις ποιος είναι ο τύπος του, η εταιρία κλπ. και να πας στο σάιτ της εταιρίας, στο συγκεκριμένο μοντέλο.

nickel

Administrator
Staff member
Λιτή απόδοση υπάρχει και στο ΙΑΤΕ. Δηλαδή στο mower-conditioner δίνει και «θεριστικό μηχάνημα» και «χορτοκοπτική-στελεχοθλιπτική μηχανή».

Palavra, γιατί δεν καταλαβαίνεις τι κάνει το μηχάνημα; Η περιγραφή της Wikipedia είναι σαφέστατη.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γιατί μεταφράζω εταιρικούς σκοπούς που περιέχουν περιγραφή των ειδών που εμπορεύεται η εταιρεία και έχω δίπλα δίπλα και το drum mowers και το drum mower conditioner. Για τον ίδιο λόγο, επειδή δεν έχω μοντέλα απλώς γενική περιγραφή, δεν μπορώ να δω τι κάνει το κάθε μοντέλο.

Όταν λέω δεν καταλαβαίνω παραπάνω, απευθυνόμουν στον Αμβρόσιο που με παρέπεμψε στην ΙΑΤΕ, την οποία είχα δει προτού ποστάρω.