metafrasi banner

discretionary power to consume = μη αναγκαία κατανάλωση

Stefanie

New member
The Carter Commission in Canada offered its version of this concept by naming the tax base as "discretionary power to consume", meaning that the government should not tax all the taxpayer's wealth, but should leave out the portion needed for non-discretionary consumption, i.e. minimum standard of living, such as amounts needed for dwelling, food, medical insurance etc.
To discretionary power to consume πώς μπορεί να διατυπωθεί; Δεν νομίζω να ταιριάζει το "διακριτική εξουσία"... Μήπως διακριτική ευχέρεια κατανάλωσης;

Καλωσήρθες. Θα έτεινα κατ' αρχήν να συμφωνήσω με την ιδέα σου. Οπωσδήποτε η "εξουσία" αποκλείεται. Αλλά το να πούμε ότι η φορολογική βάση είναι "διακριτική ευχέρεια" φαίνεται λίγο σόλοικο. Στην ουσία έχουμε ικανότητα κατανάλωσης που υπόκειται ή δεν υπόκειται σε διακριτική ευχέρεια. Δεν γνωρίζω το σύνολο του κειμένου σου για να ξέρω πόσο σου χρειάζεται όρος και δεν αρκούν οι περιφραστικές διατυπώσεις. Προσωπικά, αν ήθελα συντομία, άνετα θα μιλούσα για προαιρετική και ασυμπίεστη (ή αναγκαία) κατανάλωση.

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες, Στέφανι. Θα συμφωνήσω με τον Θέμη. Θα χρησιμοποιούσα τα «διακριτική ευχέρεια κατανάλωσης» και «μη διακριτική ευχέρεια κατανάλωσης» μόνο αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να διατηρηθεί το άρωμα του όρου που χρησιμοποίησε η Επιτροπή Κάρτερ. Αλλιώς, η αναγκαία (non-discretionary) και μη αναγκαία (discretionary) κατανάλωση είναι, πιστεύω, λίαν σαφή.

Stefanie

New member
Καλώς σας βρήκα!
Νομίζω το "αναγκαία κατανάλωση" με καλύπτει απόλυτα. Ευχαριστώ πολύ!