metafrasi banner

Dingliedangliedoodle

pit

New member
Λοιπόν, θέλω τη δημιουργικότητά σας. Μεταφράζω μια σειρά επεισοδίων του Rolie Polie Olie για μεταγλώττιση (http://disney.go.com/disneychannel/playhouse/rpo/rpo_home.html) και έχω κολλήσει σε κάτι τρομερό. Θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο!

Το καρτούν είναι αρκετά παιδικό και το λεξιλόγιο είναι προσεγμένο. Κάποια στιγμή, ο πατέρας χτυπάει κατά λάθος το δάχτυλό του με ένα σφυρί και φωνάζει την εν λόγω λέξη. Αμέσως, μοιάζει ντροπιασμένος και αισθάνεται αμήχανος με αυτό που ξεστόμισε. Ψάχνει, δε, να δει αν τον άκουσε κανείς. Η λέξη δεν υπάρχει, είναι φτιαχτή. Το μόνο που βρήκα είναι αυτό: Zowie has learned a new word, "dingliedangliedoodle". But little kids aren't supposed to say that word. In fact, no one in the Polie house is allowed to use it. It's not exactly a nice word. Now where could she have learned it? Apparently Daddy let it slip in a moment of weakness. Guess he better be more careful about what he says cause you never know who might repeat it.

Εντωμεταξύ, δεν μπορώ να γράψω μια αρλούμπα και το καλύψω όπως-όπως γιατί, μετά, το ακούει η κόρη του πατέρα και το λέει ίσα με 100 φορές, χορεύοντας και τραγουδώντας. Μη γελάει κανείς! Σας βλέπω!

Οπότε, χρειάζομαι μια λέξη φτιαχτή, που να εκδηλώνει το θυμό μας, αλλά να μην είναι βρισιά. Κάτι τόσο παιδικό και μακρύ όσο και το Dingle... αυτό, τέλος πάντων...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

EpsilonSigma

New member
Dinglie danglie; Πώς σου φαίνεται το «χλαπατησχλούπατης» (χλάπα-χλούπα, χλάπα-χλούπα);

pit

New member
Μάλλον όχι...

Η λέξη δεν υπάρχει, ωστόσο, όταν την ακούνε στο παιδικό, κάνουν σαν τρελοί. Είναι κάτι σαν το f word. Τι να κάνω; Πρέπει να είναι κάτι που, και καλά, να είναι "κακιά λέξη" και μόνο για μεγάλους. Το χλάπα-χλούπα μού φαίνεται πολύ παιδικό.

Ευχαριστώ, πάντως, για την προθυμία!

nickel

Administrator
Staff member
Όχι τατσιμιτσικότσι, πάει αλλού.
Ούτε αγκαούγκα, αγκαγκούγκα ή κουκουρουκουκού.

Καλύτερα να εκμεταλλεύεται τον αγγλικό ήχο για να μην απέχει πολύ. Με δεδομένη τη γνωστή σημασία του ντιγκιντάγκα, θα τολμούσες να πεις ντιγκινταγκαντούγκα;

EpsilonSigma

New member
Ε τότε γράψε «πατακιούτα-πατακιούτα»!
Την έβαλε κάτω και …πατακιούτα-πατακιούτα, της πέταξε τα μάτια όξω!

pit

New member
Ωραίο το ντιγκινταγκαντούγκα!

Εγώ βρήκα το απακαταμπού και νομίζω ότι έχει κολλήσει. Ταιριάζουν και οι συλλαβές με το αγγλικό. Ωστόσο, αν υπάρξει κάτι άλλο, θα χαρώ πολύ να το ακούσω.

Με τα ντιγκινταγκαντούγκα και τα απακαταμπού, θα αναρωτιέται ο τηλεθεατής γιατί είναι άσπροι οι χαρακτήρες και όχι μαύροι...!

Zazula

Administrator
Staff member
Καλύτερα να εκμεταλλεύεται τον αγγλικό ήχο για να μην απέχει πολύ.
Έχω την αίσθηση πως ο nickel έχει δίκιο. Και το ντιγκινταγκαντούγκα δεν είναι άσχημο. Εγώ το μόνο που κατάφερα να σκεφτώ (και το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι στη λογική τού nickel) ήταν το: Μαρμελαδαπεργαμότο! (το περγαμότο είναι παράλληλος τύπος τού περγαμόντο, και παρουσιάζει προφανή χρησιμότητα σε κάποιον που θέλει να εκμεταλλευτεί την παρήχηση με γνωστή ολυμπιονίκεια λέξη). Εννοείται ότι το Μαρμελαδαπεργαμότο! στην Κέρκυρα δεν θα γίνει αντιληπτό ως λογοπαίγνιο, αλλά ποιος νοιάζεται (γιατί, σάμπως εκείνοι γίνονται αντιληπτοί στην υπόλοιπη Ελλάδα; :D). Άλλη παρενέργεια είναι όσα παιδάκια δούνε αυτό το επεισόδιο του Rolie Polie Olie να μη ζητήσουν να φάνε μαρμελάδα περγαμόντο ποτέ, αλλά μικρό το κακό και ποιος νοιάζεται (σάμπως ποιος τρώει ποτέ κάτι τέτοιο!). :p

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχω την αίσθηση πως ο nickel έχει δίκιο. Και το ντιγκινταγκαντούγκα δεν είναι άσχημο. Εγώ το μόνο που κατάφερα να σκεφτώ (και το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι στη λογική τού nickel) ήταν το: Μαρμελαδαπεργαμότο! (το περγαμότο είναι παράλληλος τύπος τού περγαμόντο, και παρουσιάζει προφανή χρησιμότητα σε κάποιον που θέλει να εκμεταλλευτεί την παρήχηση με γνωστή ολυμπιονίκεια λέξη). Εννοείται ότι το Μαρμελαδαπεργαμότο! στην Κέρκυρα δεν θα γίνει αντιληπτό ως λογοπαίγνιο, αλλά ποιος νοιάζεται (γιατί, σάμπως εκείνοι γίνονται αντιληπτοί στην υπόλοιπη Ελλάδα; :D). Άλλη παρενέργεια είναι όσα παιδάκια δούνε αυτό το επεισόδιο του Rolie Polie Olie να μη ζητήσουν να φάνε μαρμελάδα περγαμόντο ποτέ, αλλά μικρό το κακό και ποιος νοιάζεται (σάμπως ποιος τρώει ποτέ κάτι τέτοιο!). :p

Καλό, αν και αν μόλις έχεις χτυπήσει το χέρι σου με το σφυρί, ακόμη και καρτούν μπαμπάς να είσαι, μάλλον περγαμοτομαρμελάδα θα φωνάξεις... :)