metafrasi banner

custody - parental responsibility

Σύμφωνα με τις πηγές μου (The New Penguin Guide to the Law & Oxford Dictionary of Law) ο όρος custody έχει αντικατασταθεί από τον όρο parental responsibility από το 1989 (στο ΗΒ) και οι δύο όροι δεν ταυτίζονται εντελώς. Το πρώτο το μεταφράζουμε κηδεμονία και το δεύτερο γονική μέριμνα;

Η κηδεμονία είναι και στην ελληνική νομοθεσία παλιός όρος ή χρησιμοποιείται ακόμα; (Στο Νομικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό εκδ. Σάκκουλα δεν υπάρχει καθόλου. Υπάρχει μόνο ο όρος επιμέλεια, μια υποκατηγορία του οποίου είναι και η γονική μέριμνα).

Αν σήμερα μου φέρουν κείμενο που κάνει λόγο για custody πρέπει νομίζετε να το μεταφράσω με τον αντίστοιχο σημερινό νομικό όρο; Ή έχει νόημα να ψάξει κανείς αντιστοιχίες με παλιότερους όρους ίσως; (Δεν βιάζομαι για απαντήσεις, με την ησυχία σας:))
 
Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 2201/2003 του Συμβουλίου, για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (απόφαση της 2ας Μαϊου 2009 στην υπόθεση 523/07 και απόφαση της 11ης Ιουλίου 2008 στην υπόθεση 195/08) οι όροι αποδίδονται ως εξής: parental responsibility=γονική μέριμνα
custody=επιμέλεια
 
Σ' ευχαριστώ, Ρογήρε (να μη μας μαλώνει και ο Νίκελ που σε λέμε Ρογήριο και Ρογέριο!)
 
Μερικές ολίγον σκόρπιες σκέψεις. Το μυαλό μου έχει γίνει σούπα.

Συμφωνώ με τον Ρογήρο.

Η κηδεμονία δεν υπάρχει στο σύχρονο ελληνικό δίκαιο. Δυστυχώς δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο της έννοιας στο προϊσχύσαν δίκαιο. Ούτε γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο του custody του προϊσχύσαντος αγγλικού δικαίου.

anef, το κείμενό σου αναφέρεται στο ισχύον αγγλικό δίκαιο;

Στο ελληνικό δίκαιο η επιμέλεια αποτελεί μέρος της γονικής μέριμνας. Σε άλλα δίκαια δεν υπάρχει η διάκριση αυτών των δύο εννοιών.

Παραθέτω τα σχετικά άρθρα του Αστικού Κώδικα.

1510 ΑΚ. Γονική μέριμνα. Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.

Σε περίπτωση που η γονική μέριμνα παύει λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στον άλλο.

Αν ο ένας από τους γονείς αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, την ασκεί μόνος ο άλλος γονέας. η επιμέλεια όμως του προσώπου του τέκνου ασκείται και από τον ανήλικο γονέα.

1518 ΑΚ. Επιμέλεια του προσώπου. Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.
...


Μια άλλη εναλλακτική λύση για τη γονική μέριμνα θα ήταν το parental care.
 
NatCat, ευχαριστώ πολύ! (για το κείμενο σου γράφω σε PM)
Επίσης, για να μην υπάρχει μπέρδεμα, εγώ έλεγα παραπάνω ότι στο νομικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό μου η γονική μέριμνα είναι υποπερίπτωση της επιμέλειας, γιατί εκεί αναφέρεται π.χ. και σε επιμέλεια πνευματικά ή σωματικά ανάπηρων ατόμων, τοξικομανών, κλπ. Αλλά, από όσα παραθέτεις παραπάνω, και στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας γίνεται λόγος για επιμέλεια. Οπότε υποθέτω και ο όρος που χρησιμοποιείται ευρύτατα, δηλ. η επιμέλεια τέκνων είναι επίσης σωστός για το parental care/responsibility;
 
Top