metafrasi banner

cuneate nucleus | mesencephalic cuneiform nucleus = σφηνοειδής πυρήνας του προμήκους | σφηνοειδής πυρήνας του μεσεγκεφάλου

MAKIS

New member
Ώρα σας καλή, πολλές καλές ώρες κάνουν μια καλή χρονιά. Μακριά από την ώρα την κακιά!
Έχω ένα πρόβλημα ορολογίας, ανατομική του εγκεφάλου. Το cuneate είναι σφηνοειδής. Είναι πυρήνας στον προμήκη. Έχω όμως το mesencephalic cuneiform, που είναι επίσης σφηνοειδής. Αυτό είναι στον μέσο εγκέφαλο. Στην πρόθεσή μου να τα διαφοροποιήσω, σκέφτηκα το σφηνόμορφος. Δεν μου βγήκε τίποτε σπουδαίο. Μετά σκέφτηκα το σφηνόσχημος. Υπάρχει κάποια λεξιλογική σφήνα;

Γιατί όχι ένας προσδιορισμός (μεσεγκεφάλου ας πούμε; ). Δεν μ' αρέσει να παίζω με την ορολογία. :)

nickel

Administrator
Staff member
Κανονικά είναι mesencephalic cuneiform nucleus, για το οποίο: σφηνοειδής πυρήνας του μεσεγκεφάλου. Ο πρώτος είναι σφηνοειδής πυρήνας του προμήκους.

Ένα γλωσσάρι λατινικών όρων νευρολογίας, που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, δίνει nucleus cuneiformis > σφηνοειδής δικτυωτός πυρήνας (το μεταφέρω με επιφύλαξη).
Σημειωτέον ότι υπάρχουν επίσης τρία σφηνοειδή (cuneiform) οστά στο πόδι και ένα σφηνοειδές (sphenoid) οστό στο κρανίο :-) Μήπως να προσθέταμε και το nucleus στον τίτλο;

Λεξικό Dorland: cuneate, cuneiform = σφηνοειδής, ο σχήματος σφήνας

Δεν είμαι υπέρ της γλωσσοπλασίας όταν υπάρχει όρος, ιδίως σε τομείς που δεν είναι της ειδικότητάς μου για να έχω καλή αίσθηση του αποτελέσματος της γλωσσοπλασίας.