metafrasi banner

cream ink

Επανέρχομαι με τα χαρακτικά του Πικάσο :)
Σε μία από τις τεχνικές του χρησιμοποιούσε cream ink και σινική μελάνη.
Δεν μπορώ να βρω απόδοση του cream ink. Καμία ιδέα;
(This technique involved printing a linocut in cream ink onto white paper, and then painting the same sheet of paper with black China ink).

(Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με την ενδελεχή ανάλυση των linocuts. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω)
Καλημέρα :D

Η πρόταση που δίνεις με κάνει να σκεφτώ ότι αναφέρεται στο χρώμα του μελανιού (κρεμ πχ)...

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σαν να 'χεις δίκιο...

In 1963, Picasso briefly experimented with another unconventional linocut technique, typified by Embrace I. This technique involved printing a linocut in cream ink onto white paper, and then painting the same sheet of paper with black China ink. The paper is then rinsed in a shower, something Picasso enjoyed doing himself. The black ink is absorbed into the unprinted areas, but it is otherwise repelled by the greasy cream ink. This technique produces an image which looks as if it has been painted as much as printed.

http://www.nationalgalleries.org/whatson/exhibition/5:368/3656/3672

Ναι, κρεμ ή μπεζ μελάνι σκέφτηκα κι εγώ, απλώς δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι το λέμε έτσι. Ίσως μελάνι σε απόχρωση κρεμ; Λέγεται αυτό;

Το πρόβλημα με τα μελάνια και τα χρώματα είναι ότι αλλάζουν ανάλογα με τις συσκευασίες του εμπορίου, τους καλλιτέχνες και τις εποχές. Και μιλάμε και για έναν αιώνα περίπου πριν. Από εκεί και πέρα, όλες οι χρωστικές σκόνες με τις οποίες παρασκευάζονται αυτά τα μελάνια είναι διαφορετικά άσπρα (chinese, titanium, zinc κλπ). Κάποια πιο διαφανή, άλλα λιγότερο, κάποια πιο ζεστά (που κιτρινίζουν λίγο δηλ.), άλλα όχι. Άσε που αυτό το cream ink μάλλον θα είναι κάποια μίξη του ίδιου του Πικάσσο. Ιβουάρ είναι το χρώμα που μού έρχεται στο μυαλό, αλλά με ιβουάρ μελάνι δεν θα έλεγα.

Λευκό ή υπόλευκο μελάνι, ίσως.

nickel

Administrator
Staff member
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το κρεμ, που είναι ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα (255, 253, 208 στο RGB) ή, όπως το περιγράφει η Wikipedia, «the colour of the cream produced by cattle grazing on natural pasture with plants rich in yellow carotenoid pigments, some of which are incorporated into the cream, to give a slight yellow tone to the white». :)

Και εδώ μπορεί να λέει «Προσχέδιο με μελάνι σε αποχρώσεις κρεμ και καφέ», αλλά θα προτιμούσα, αν δεν σας αρέσει το «κρεμ μελάνι», τότε «μελάνι σε κρεμ απόχρωση» (αντί για «σε απόχρωση κρεμ»). Ψιλά γράμματα.

Το πρόβλημα είναι ότι στη ζωγραφική, χαρακτική κλπ δεν μιλάμε ΠΟΤΕ για κρεμ χρώμα. Πέραν του ότι δεν υπάρχει σαν χρωστική για να παραχθεί τέτοιο χρώμα χωρίς μίξη, δεν υπάρχει καν σαν εμπορική ονομασία. Αυτό που εννοεί με κρεμ εδώ είναι κάποιο θερμό άσπρο με λίγο κίτρινο ή κάποιο γαιώδες χρώμα μέσα. Και επειδή με κρεμ πολλοί καταλαβαίνουν διάφορα, ιδού και ένα χαρακτικό του Πικάσο που έχει παραχθεί με τη συγκεκριμένη τεχνική (L' étreinte I, 1963):

nickel

Administrator
Staff member
Μα θα πάω στους καταλόγους να δω αν πουλάνε κρεμ μελάνια; Αφού λέει cream το αγγλικό, είναι δυνατό να το μεταφράσω «λευκό» ή «κίτρινο»; (Όπως καταλαβαίνεις, eleanor, αν δεν ρίξουμε μια κόντρα με τον Αμβρόσιο, δεν μας πάει καλά η μέρα... :) )

Τα ψιλά γράμματα έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τα σέβη μου.

Μα θα πάω στους καταλόγους να δω αν πουλάνε κρεμ μελάνια; Αφού λέει cream το αγγλικό, είναι δυνατό να το μεταφράσω «λευκό» ή «κίτρινο»;

Γιατί, κάνεις μηχανική μετάφραση; Κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της κώδικες. Άλλο το cream ink του Άγγλου κι άλλο το κρεμ μελάνι του Έλληνα.

nickel

Administrator
Staff member
Άλλο το cream ink του Άγγλου κι άλλο το κρεμ μελάνι του Έλληνα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το επιχείρημα το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ, όταν κάποτε μου είχε ζητήσει η γυναίκα μου να της αγοράσω ένα βεραμάν πουλόβερ. Όταν της το πήγα, με κοίταξε με απελπισία: «Βεραμάν το λες εσύ αυτό;» «Άλλο το βεραμάν το δικό σου κι άλλο το δικό μου», της απάντησα. Κι έτσι δεν μου ξαναζήτησε να της πάρω πουλόβερ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συγγνώμη για το εντελώς, μα εντελώς οφτόπικ, αλλά ψάχνοντας στον Γκούγκλη για κρεμ μελάνια (που δεν βρήκα), ανακάλυψα καμιά εκατοστή κρεμ *μπουλέ. Καλή όρεξη!