metafrasi banner

computer program

Η πιο διαδεδομένη (και φαντάζομαι πιο ακριβής) απόδοση είναι "πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή" (ή "πρόγραμμα Η/Υ"). Κυκλοφορεί αρκετά όμως και το "ηλεκτρονικό πρόγραμμα", το οποίο θα ήθελα πολύ να χρησιμοποιήσω προκειμένου να αποφύγω τις δύο κολλητές γενικές. Δεν μου φαίνονται όμως εντελώς συνώνυμες έννοιες. Δεν έχουμε λόγο να περιορίσουμε το "ηλεκτρονικό πρόγραμμα" αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πρόγραμμα πλύσης ενός πλυντηρίου, λόγου χάρη, δεν είναι ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα; Ή το πρόγραμμα αυτόματης οδήγησης ενός αεροπλάνου; Παρ' όλα αυτά, αν τα συμφραζόμενα παραπέμπουν σαφώς σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, πιστεύετε ότι είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσω το "ηλεκτρονικό πρόγραμμα", για καλύτερη ροή του λόγου;

Ένα αντίστοιχο πρόβλημα έχω και με το computer virus, αν και εδώ έχω μικρότερες επιφυλάξεις να χρησιμοποιήσω το "ηλεκτρονικός ιός".

Πρόγραμμα υπολογιστή σκέτο; Νομίζω πως μπορείς να παραλείψεις το "ηλεκτρονικού".

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα πρότεινα να μην χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό πρόγραμμα για προγράμματα υπολογιστών (εναλλακτικά: λογισμικό), αλλά ούτε και το ηλεκτρονικός για τους ιούς (αν και εκεί είναι ίσως πιο αποδεκτό σε γενικότερο ρέτζιστερ). Έχω την αίσθηση ότι ένας μεγάλος αριθμός από τις εμφανίσεις των «Ηλεκτρονικών Προγραμμάτων» στο διαδίκτυο είναι για την απόδοση αρκτικόλεξων όπως το ESP = Electronic Stability Program.

nickel

Administrator
Staff member
Αφού software = λογισμικό και computer program = software program, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που θα δούμε να χρησιμοποιείται το λογισμικό πρόγραμμα σε αρκετά έγκυρα κείμενα (ακόμα και σε νομικά κείμενα). Λύση ανάγκης, που μπορεί ωστόσο να εναλλάσσεται με το καθιερωμένο πρόγραμμα Η/Υ και το θεόσκετο πρόγραμμα (εκεί που δεν μπορεί να είναι πρόγραμμα ξερωγώ διακοπών).

SBE

¥
Διευκρίνιση: Τα προγράμματα των πλυντηρίων κλπ. εγώ θα τα έλεγα προγράμματα αυτοματισμού, κι όχι ηλεκτρονικά προγράμματα.
Συμφωνώ επίσης με Νίκελ και Δόχτορα.