metafrasi banner

cold calling

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η πρακτική των απρόσκλητων τηλεφωνημάτων για πώληση προϊόντων. Σε κοινοτικό κείμενο το βρίσκω ως «επαφές εν ψυχρώ» (σε εισαγωγικά) που, να το ομολογήσω, δεν με ενθουσιάζει.

Ξέρει κανείς πώς λέγονται στην πιάτσα; (Αλλιώς βολεύομαι και με τα απρόσκλητα...)

Ένα «κλήσεις εξ απήνης (sic!)» που βρίσκω στο νέτι, εκτός από την ορθογραφική-νοηματική παρεξήγηση (το εξαπίνης δεν έχει σχέση με την απηνή), μου μοιάζει και ουσιαστικά άκυρο. Τι δηλαδή; Οι πωλητές συλλαμβάνουν εξαπίνης τους καταναλωτές σαν να είναι τίποτε μικρομπουκαδόροι;

nickel

Administrator
Staff member
Προς το παρόν, επαναλαμβάνομαι (τα έχω προτείνει και στο ProZ.com):

αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα (για πωλήσεις)
τηλεφωνήματα χωρίς προετοιμασία του εδάφους
τηλεφωνήματα χωρίς προειδοποίηση του πελάτη
(δίσημο...)

Ο Σπίλμπεργκ θα τις έλεγε «ψυχρές επαφές προωθητικού είδους». :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
τηλεφωνήματα χωρίς προειδοποίηση του πελάτη (δίσημο...)

Σωστά, είναι από τους όρους που θα μπορούσε να έχει τριπλή ονομασία, από τριπλή οπτική: ιατρική νομική, ψυχρή και ουδέτερη, επιθετική (μαρκετίστικη) όπου θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη και αναλογίες από αιφνιδιαστικές επιθέσεις στον εν Χαβάη ναυλοχούντα ανύποπτο στόλο του Ειρηνικού, και αμυντική/ενοχλημένη, απαυδισμένη/αηδιασμένη --του θύματος του τηλεφονικού.

daeman

Administrator
Staff member
Μεσημεριάτικα, που λες, έχω γυρίσει απ' τη δουλειά ψόφιος, έχω φάει μια μπουκιά - μη φανταστείς τίποτα φαντεζί, ό,τι βρήκα στο ψυγείο, λίγα πράματα ίσα για να κατευνάσω λιγάκι την πείνα που με θέριζε - και πέφτω στον καναπέ να ξαποστάσω μια στάλα πριν τον δεύτερο γύρο το απόγευμα. Κι εκεί που έχω χαλαρώσει και τον ψιλοπαίρνω - απάνω στον πιο γλυκό ύπνο που ονειρεύομαι διακοπές και καλαμαράκια τηγανητά με σαλάτα βλίτα σε ταβερνάκι πάνω στο κύμα, πλίτσι-πλίτσι, και ουζάκι με χταποδάκι λιαστό - χτυπάει το διαολεμένο που είχα παρατήσει δίπλα μου. Παβλοφικά, το σηκώνω κι απαντάω βραχνά: «Παρακαλώ;». «Καλησπέρα σας. Σας καλώ από την εταιρεία ΞΥΠΝΑΤΟΝ, για μια μοναδική προσφορά που έχουμε μόνο αυτή την εβδομάδα. Επιλέξαμε ειδικά εσάς, γιατί...». Έτσι ξαφνικά, στην ψύχρα και στην πείνα, εν ψυχρώ κι *εξαπείνης.
Μου 'ρθε να κάνω τηλεφονικό, αλλά είχανε απόκρυψη. Δεν αντέχω άλλο, θα πάρω τα βουνά, να μην έχω σήμα.
Guerrilla marketing αυτοί, στ' αντάρτικο εγώ, να ξηλώνω κεραίες κινητής.

Zazula

Administrator
Staff member
Guerrilla marketing αυτοί, στ' αντάρτικο εγώ, να ξηλώνω κεραίες κινητής.
Δεν είναι guerrilla marketing αυτό, είναι —απλό και τυπικό— άμεσο τηλεφωνικό μάρκετινγκ (direct telephone marketing).

daeman

Administrator
Staff member
Βρε Ζαζ, αφού με ξέρεις, ποιητική αηδία (δοτ.) τα φέρνω και τα ταιριάζω όπως μου βολεί, στα λαδί. Αν ήταν γκρίζο, μπορεί να ψιθύριζα, αλλά στο λαδί... Ήταν κι ένας τρόπος διανηματισμού, στο παρεμπίπτον. Καλά έκανες βέβαια και το ξεκαθάρισες. :)
Πάντως, αν τους είχα μπροστά μου εκείνη τη στιγμή όσους μ' έχουν ενοχλήσει μεσημέρι, θα τους έδειχνα ευχαρίστως τι θα πει γορίλας και πώς εκδικείται. Σ' ε λα γκερ.

Hear me calling - Ten Years After