metafrasi banner

claim

Ανήκει στις λέξεις που μισώ! Ε, μα... Αξίωση, απαίτηση, αίτηση, προσφυγή, άμα πια!

Επειδή αυτές τις μέρες μεταφράζω μια διαιτητική απόφαση, με ενδιαφέρουν τα εξής:
Έστω ότι (διορθώστε ελεύθερα) το ζεύγος "claimant-respondent" στη διαιτησία είναι "αιτών και καθ΄ου η αίτηση" (αν και στο ΦΕΚ 2735/1999 για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία μιλά για εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση). Έχουμε την αίτηση προσφυγής στη διαιτησία, αλλά αγωγικό και ανταγωγικό αίτημα (δηλαδή το σύνολο των αξιώσεων μαζί με τα πραγματικά περιστατικά που το στηρίζουν).

Η ερώτησή μου είναι: όταν σε συγκείμενο διαιτησίας έχω claim και counterclaim που αφορούν συγκεκριμένη αξίωση, που αποτελεί τμήμα των συνολικών αξιώσεων, πχ. είσπραξη χρηματικού ποσού, ή καθορισμός των ποσών που θα αφαιρεθούν λόγω συμψηφισμού, ποια λέξη είναι η καταλληλότερη; Χρησιμοποιούνται χωρίς διάκριση;

απαίτηση/ανταπαίτηση
αξίωση
αγωγικό/ανταγωγικό αίτημα

Ευχαριστώ πολύ!

Πιθανότατα, χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη claim και counterclaim στην περίπτωσή σου (ως και ισχυρισμοί θα μπορούσαν να ήταν :), που λέει ο λόγος). Κατά τα λοιπά, και ελλείψει ή προ διευκρινίσεων, μια συμπάθεια προς την "αξίωση" την έχω.

Ευχαριστώ πολύ, Ρογήρε! Στην περίπτωσή μας, πρόκειται για συγκεκριμένες χρηματικές αξιώσεις. Είμαι, βασικά, μεταξύ απαίτησης και αξίωσης. Κι εγώ μια συμπάθεια προς την αξίωση την έχω. Ίσως, όμως, το ζεύγος απαίτηση/ανταπαίτηση να βολέυει περισσότερο. πχ. ο Μήτσος προβάλλει απαίτηση έναντι της Τασούλας γιατί η Τασούλα τού χρωστάει λεφτά. Όμως η Τασούλα προβάλλει ανταπαίτηση έναντι του Μήτσου, γιατί της έθιξε το καλό όνομα στην κενωνία με τις απάτες του και τώρα ζητάει λεφτά για αποζημίωση. (Τυχαία παραδείγματα, δεν μπορώ να παραθέσω πραγματικά στοιχεία). Βέβαια, ισχυρισμοί είναι και αυτά, αλλά όταν οι claims συνοδεύονται με ποσά, δεν θα πούμε "απαίτηση/αξίωση" ύψους τόσων ευρώ;
Και πάλι ευχαριστώ, και χίλια συγγνώμη που γίνομαι κουραστική.

Πιστεύω ότι μπορείς να διαλέξεις, σχεδόν ελεύθερα, μεταξύ αξίωσης και απαίτησης τη λύση που βολεύει καλύτερα το νόημα του κειμένου σου και ικανοποιεί το γλωσσικό αισθητήριό σου. Οπότε, καλή τύχη (και καλή δύναμη)!