metafrasi banner

choke point

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια: In military strategy, a choke point (or chokepoint) is a geographical feature on land such as a valley, defile or a bridge, or at sea such as a strait which an armed force is forced to pass, sometimes on a substantially narrower front, and therefore greatly decreasing its combat power, in order to reach its objective.
Υπάρχει κάποιος όρος γι' αυτό;

daeman

Administrator
Staff member
Καλημέρα.
Μια ιδέα είναι η στενωπός, που χρησιμοποιείται για πολλές διαβάσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας, όπως το Ρούπελ, τα στενά των Θερμοπυλών, το Κλειδί κ.α. Δεν ξέρω όμως αν αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος στη στρατιωτική ορολογία, αν βέβαια το κείμενό σου τον απαιτεί.

Edit: langsam bin ich, noch am ersten Kaffee, Herr Doktor.:eek:
Αργός είμαι, ακόμα στον πρώτο καφέ, γιατρέ μου.

nickel

Administrator
Staff member
Έχουμε και το του Ζάζουλα πόνημα για το bottleneck εδώ.

Άλλες λέξεις με σχετικό ενδιαφέρον: κλεισούρα (κλεισώρεια), δερβένι, λαιμός ή το σκέτο στενό. Με τις ειδικές σημασίες τους. Η στενωπός μού αρέσει κι εμένα αλλά δεν γνωρίζω ποια προτιμούν οι στρατιωτικοί.

Το "στενό" το είχα σκεφτεί κι εγώ, αλλά δε μου φαινόταν πολύ στρατιωτικό.
Όλο το κεφάλαιο όπου αναφέρεται το choke point είναι στρατιωτικού περιεχομένου. Ένας συνταγματάρχης μελετά το χάρτη της πόλης για να δει πού και πώς θα παρατάξει τα στρατεύματά του, προκειμένου να την αποκλείσει. Τους δρόμους που οδηγούν εκτός πόλης και τους κοντινούς αυτοκινητόδρομους τους χαρακτηρίζει no real choke points. Μάλλον το "στενωπός" θα χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ!